Întreprinderile britanice se așteaptă la o scădere a inflației și a costurilor, dar salariile vor rămâne ridicate

50

Întreprinderile din Marea Britanie se așteaptă ca costurile și inflația să scadă, dar presiunile salariale să rămână ridicate, potrivit unui sondaj influent al Băncii Angliei publicat joi, care ar putea adânci diviziunile dintre factorii de decizie politică cu privire la viitoarele creșteri ale ratei dobânzii.

Răspunzând la panoul lunar al băncii centrale pentru factorii de decizie pentru luna februarie, liderii de afaceri au prognozat că prețurile de producție vor crește cu 5.4 la sută în anul următor. Aceasta este în scădere de la 5.8 la sută în ianuarie și cel mai scăzut nivel din februarie 2022.

Studiul urmărit îndeaproape, bazat pe interviuri cu aproape 2,500 directori financiari, a constatat, de asemenea, că întreprinderile se așteaptă ca inflația prețurilor de consum să scadă. Așteptările membrilor DMP privind inflația cu un an înainte au scăzut la 5,9%, în scădere de la 6,4% în ianuarie.

Cu toate acestea, creșterea salariilor cu un an înainte a avut un ritm mediu ridicat de 5,7% în februarie. Acest lucru a rămas neschimbat față de luna precedentă, dar a scăzut de la un vârf de 6,3 la sută în decembrie. Creșterea anuală realizată a salariilor a crescut de la o lună la alta cu 0,3 la sută, ajungând la 6,6 la sută.

Între timp, presiunile asupra costurilor au rămas ridicate, crescând cu 9,8% în anul până în februarie, în mare parte neschimbate față de luna precedentă. Dar creșterea costurilor pentru anul viitor a fost prognozată să se reducă la o rată de 7%, în scădere de la 8% în ianuarie.

Rezultatele sondajului vin la o zi după ce guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a declarat că nu se va angaja la noi creșteri ale ratei dobânzii, deoarece economia “evoluează în mare parte așa cum ne așteptam”.

Comentariile sale au fost interpretate ca o respingere a piețelor financiare, care se așteaptă ca ratele să crească de la 4% în prezent la 4,75% până la sfârșitul anului 2023.

Membrii Comitetului de politică monetară al BoE au fost împărțiți în ceea ce privește majorarea ratei dobânzii în cadrul ultimelor întâlniri, doi dintre ei votând pentru a lăsa rata neschimbată în februarie și decembrie. Combinația dintre scăderea așteptărilor privind inflația și presiunile salariale puternice din datele de joi este probabil să consolideze această diviziune.

Piețele estimează o creștere de 25 puncte de bază la următoarea ședință a MPC din 23 martie, o încetinire față de creșterea de 50 pb anunțată în februarie.

James Smith, economist la banca ING, a declarat că, deși este puțin probabil ca datele de joi să oprească o creștere de un sfert de punct în această lună, “dacă aceste tendințe continuă pe parcursul primăverii, sugerează că acest lucru va marca sfârșitul actualului ciclu de înăsprire”.

Sondajul, realizat de BoE împreună cu academicieni de la Universitatea Stanford și de la Universitatea din Nottingham, a arătat, de asemenea, că previziunile privind creșterea anuală a ocupării forței de muncă au crescut la 2,7% în februarie, în creștere de la 1,2% din luna precedentă.

Olivia Cross, economist la firma de consultanță Capital Economics, a declarat că datele de joi “cu siguranță indică o creștere rezilientă a salariilor”, adăugând că “nu am văzut încă semne de slăbire mult mai mare a cererii de forță de muncă”.

Liderii de afaceri au raportat, de asemenea, o nouă creștere în găsirea de personal nou în februarie, 45% dintre ei spunând că recrutarea a fost “mult mai dificilă” decât de obicei, comparativ cu 35% în ianuarie.

Yael Selfin, economist-șef la KPMG, o firmă de consultanță, a declarat că “impulsul mai puternic al salariilor” cauzat de o piață a forței de muncă relativ restrânsă “ar putea face inflația un pic mai lipicioasă, dar este puțin probabil să inverseze tendința de scădere a inflației pe care o așteptăm în acest an”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online