Investitorii studioși pot beneficia de oportunitățile din Africa

38

Africa reprezintă o adevărată enigmă pentru cei mai mari administratori de active din lume. Ceea ce ar trebui să fie un continent care ar trebui să debordeze de oportunități de investiții nu este, în general, decât o notă secundară în cadrul activităților de tranzacționare ale multor societăți de fonduri internaționale.

În ciuda faptului că găzduiește unele dintre economiile cu cea mai rapidă creștere, precum și o abundență de resurse naturale și o clasă de mijloc în plină expansiune, continuă să fie neiubit de majoritatea managerilor de investiții.

Numărul de fonduri care investesc pe continent rămâne mic, iar datele firmei de cercetare în domeniul investițiilor Refinitiv arată că cel mai mare fond individual axat pe Europa deține mai mulți bani decât toate fondurile din Africa la un loc.

Lichiditatea, sau lipsa acesteia, este punctul de blocaj. “Pentru o mulțime de țări din Africa, problema este să vă recuperați banii”, explică Chris Tennant, manager de fonduri la Fidelity International, una dintre cele mai mari companii de investiții din lume.

Lipsa de lichiditate face ca situația să fie “foarte dificilă”, afirmă Mark Mobius, investitor veteran. Dar dacă zgârii sub suprafață, aceiași manageri de fonduri spun că continentul poate oferi randamente profitabile și stabile – atâta timp cât investitorii sunt pregătiți să își facă temele.

Pentru o mulțime de țări din Africa, problema este să îți recuperezi banii înapoi

După cum arată clasamentul FT-Statista 2023 al companiilor cu cea mai rapidă creștere din Africa, continentul are multe de oferit, în sectoare care variază de la fintech și energie regenerabilă la sănătate, mărfuri și agricultură. Cu toate acestea, multe dintre numele din lista de 100 de companii sunt efectiv interzise fondurilor mutuale și mai potrivite pentru investitorii de capital privat care, după cum spune Mobius, pot face un “angajament pe cinci sau zece ani fără presiunea de a trebui să răscumpere”.

Prin urmare, ce țări, sectoare și companii le plac managerilor de fonduri? Pentru Tennant, multe promisiuni se află în Zambia, în materiile prime și în compania canadiană de minerit al cuprului First Quantum Minerals. “Îmi place în mod deosebit Zambia”, spune el, observând că, în timp ce o mulțime de națiuni producătoare de materii prime implementează impozite neașteptate și înăspresc regimurile fiscale, Zambia face contrariul. Președintele Hakainde Hichilema, de la preluarea mandatului în 2021, “a îmbunătățit cadrul financiar pentru companiile miniere” și este “pro-investiții”, spune Tennant. Împreună cu mișcarea globală de electrificare a automobilelor și, prin urmare, creșterea cererii de cupru, acest lucru “face ca minele din Zambia să fie un caz convingător, cu First Quantum fiind numele care se remarcă”.

De asemenea, lui Tennant îi place Namibia, care are un “viitor foarte luminos” după o mare descoperire de petrol în bazinul Orange – a treia descoperire din zonă în puțin peste un an. “Potențialul pentru investitori aici este enorm”, spune el.

Gregory Longe, manager de portofoliu al strategiei Africa Frontiers la Coronation Fund Managers din Cape Town, este de acord. El deține o participație semnificativă în Africa Oil, o companie canadiană cotată la bursă care ar putea beneficia de legăturile sale cu recentele descoperiri din Namibia. Africa Oil deține, de asemenea, participații în câmpuri petroliere de “înaltă calitate” exploatate de TotalEnergies și Chevron în Nigeria, care vor “genera mai mulți bani în următorii patru ani” decât întreaga capitalizare de piață a companiei.

“Dar ceea ce ne încântă cu adevărat este faptul că Africa Oil deține, de asemenea, o participație la descoperirea de petrol Venus din Namibia”, spune el, referindu-se la a doua dintre cele trei descoperiri din Bazinul Orange. “Acest zăcământ este în prezent explorat de TotalEnergies și se estimează că este un zăcământ de trei până la 10 miliarde de barili. Este prioritatea numărul unu a TotalEnergies în materie de explorare pentru acest an.”

Longe este, de asemenea, interesat de distribuitorul de electricitate ugandez Umeme, în ciuda faptului că această companie este pe cale să piardă un contract guvernamental cheie în 2025. Rapoartele sugerează că Uganda va forma un distribuitor de electricitate deținut de stat care să preia atunci când concesiunea Umeme va expira anul viitor, în încercarea de a reduce tarifele la energie electrică prin eliminarea intermediarului.

Dar Longe crede că Umeme este subevaluată. “Afacerea tocmai a generat un profit net de 40 de milioane de dolari, în creștere cu 4% de la an la an, și a declarat un dividend de 30 de milioane de dolari în anul financiar precedent. “Se așteaptă ca societatea să continue să crească profiturile în următorii doi ani, să nu aibă datorii până la sfârșitul anului și să primească o plată estimată la 250 de milioane de dolari” atunci când contractul guvernamental se va încheia.

El adaugă că, până în luna decembrie a anului trecut, Umeme avea o capitalizare de piață de mai puțin de 100 de milioane de dolari și că “nu mai este nevoie să spunem” că a fost “foarte fericit” să crească expunerea fondului său la companie.

“De atunci, acțiunea (prețul) s-a dublat, dar pare încă foarte ieftină, tranzacționându-se pe baza unui raport preț/profit istoric de 4,3 ori mai mare și a unui randament istoric al dividendelor de 18%.”

Alte companii semnalate de administratorii de active ca oportunități de investiții convingătoare includ grupul kenyan de telecomunicații Safaricom, retailerul sud-african ShopRite și producătorul de metale Jubilee Metals, care operează în Zambia.

În general, totuși, sentimentul comunității internaționale de fonduri este că continentul este încă mai mult plin de promisiuni decât orice altceva. “Africa rămâne o speranță eternă pentru investitorii globali”, spune Gary Dugan, directorul de investiții al Dalma Capital. “Un continent bogat în resurse, mărfuri și oameni (care) încă se luptă să se ridice la înălțimea aspirațiilor oamenilor și ale investitorilor internaționali.”

Dar el adaugă că “există mai multă perseverență în eforturile comunității internaționale de a ajuta Africa să își realizeze potențialul său incontestabil …Multe dintre piețele emergente ale lumii au apărut, mai ales China, iar investitorii caută noi piețe. Poate că Africa poate, în cele din urmă, să dea rezultate”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online