Libanul devalorizează rata de schimb oficială cu 90%

495

Libanul și-a devalorizat moneda cu 90% în încercarea de a aborda o criză economică profundă, într-o mișcare care lasă încă lira sterlină cu mult peste cursul său paralel de pe piața neagră.

Banque du Liban a declarat miercuri că a stabilit lira libaneză, legată la un curs fix de 1,507 lire sterline pentru dolar din 1997, la un nou curs de 15,000 lire sterline. Aceasta este încă mult sub nivelul de 60.000 de lire sterline pentru un dolar la care se tranzacționa moneda paralelă în momentul anunțului băncii centrale.

Devalorizarea ar putea alimenta temerile legate de creșterea în continuare a prețurilor într-o țară în care rata anuală a inflației pentru 2022 a depășit 170%, potrivit cifrelor oficiale. Analiștii au declarat că este o soluție de rezervă costisitoare în absența unor reforme structurale mai ample pentru economia tulbure a Libanului.

“În mod fundamental, aceste măsuri nu abordează în mod semnificativ cauzele crizei, care sunt pierderile mari din sectorul financiar”, a declarat Mike Azar, un economist libanez. “Ceea ce a fost necesar în ultimii trei ani este un plan mai amplu de redresare economică cu o restructurare a sistemului financiar, nu o altă măsură fragmentară.”

BdL a declarat că schimbarea a fost un pas spre unificarea diferitelor cursuri de schimb ale Libanului, într-un efort de a îndeplini cererile stabilite într-un proiect de acord încheiat cu FMI anul trecut.

Dar experții au avertizat că nu este clar cum se va întâmpla acest lucru: Libanul are mai multe cursuri de schimb care guvernează retragerile deponenților din conturile bancare înghețate, taxele vamale, salariile din sectorul public, prețurile combustibililor și telecomunicațiile, printre altele.

Nasser Saidi, fost ministru al economiei și fost viceguvernator adjunct al băncii centrale, a calificat-o drept o continuare a “politicii eșuate de ancorare/fixare a cursului de schimb care a generat cea mai mare criză financiară din istorie”.

Lira libaneză s-a prăbușit de când țara a intrat în colaps financiar în 2019, pierzând mai mult de 97% din valoarea sa față de dolar pe piața paralelă.

Ministerul de Finanțe a anunțat în septembrie anul trecut că va devaloriza lira, dar a revenit asupra deciziei pe fondul criticilor că nu avea autoritatea necesară. În schimb, ministerul a aplicat noi rate în domeniile care intră în sfera sa de competență, inclusiv ratele de colectare a taxelor vamale și fiscale.

Saidi a declarat că noua rată de 15.000 de lire sterline a fost “cu 75% sub rata efectivă a pieței de 60.000 de lire sterline, precum și sub așa-numita rată Sayrafa de 38.000 de lire sterline”, aceasta din urmă referindu-se la platforma de schimb a băncii centrale. “Acest lucru nu face decât să se adauge la ratele de schimb multiple care duc la distorsiuni grave ale pieței”.

Deși guvernul a ajuns la un proiect de acord cu FMI în aprilie, acordul a fost condiționat de punerea în aplicare a unor reforme economice și politice divizionare, care nu au fost încă convenite. Acest lucru a alimentat speculațiile din Liban că acordul ar putea să nu fie finalizat niciodată.

Unificarea cursurilor de schimb este una dintre condițiile cheie ale FMI pentru a debloca o facilitate de împrumut de 3 miliarde de dolari, considerată pe scară largă ca fiind singura modalitate pentru ca țara să înceapă să se redreseze din criză și să restabilească încrederea în sistemul său financiar.

“Dar măsura nu unifică de fapt cursul de schimb”, a declarat Azar. “A creat doar un altul și a creat incertitudine cu privire la momentul și modul în care băncile vor putea să-și acopere pierderile în valută, ambele contrar înțelegerii negociate cu FMI.”

Problemele Libanului, pe care Banca Mondială le-a numit una dintre cele mai grave crize economice din lume din ultimii 150 de ani, au lăsat majoritatea oamenilor blocați în afara depozitelor lor și mai mult de trei sferturi din populație în sărăcie.

Prăbușirea monedei a însemnat că majoritatea oamenilor nu au putut accesa economiile lor în dolari sau au fost forțați să facă retrageri în lire sterline la rate extrem de scăzute, în absența unor legi oficiale de control al capitalului pentru a opri pierderile financiare pe care guvernul și Banca Mondială le estimează la peste 70 de miliarde de dolari.

Majoritatea tranzacțiilor din Liban – de la cumpărăturile din supermarketuri la facturile telefonice – se fac acum aproape exclusiv în numerar, la cursul fluctuant al pieței paralele. Libanezii folosesc aplicații mobile pentru a urmări fluctuațiile înainte de a face tranzacții la prețuri care se pot schimba din oră în oră. Disperarea a împins chiar o mână de oameni să jefuiască bănci sub amenințarea armelor, pentru a-și accesa propriile fonduri.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online