Marea Britanie trebuie să decidă la ce vrea să fie bună

80

De la începutul anului, fluxul de povești care evidențiază slăbirea performanțelor industriale ale Marii Britanii pare să fi atins o viteză de război. Numărul de mașini noi fabricate în Marea Britanie a scăzut la cel mai scăzut nivel din 1956 încoace. Britishvolt, răspunsul țării la Tesla, s-a prăbușit în administrare. Sectorul siderurgic aflat în dificultate a fost subiectul unui potențial plan de salvare guvernamental. Între timp, în timp ce cursa tehnologiilor curate dintre SUA, UE și China se accelerează, lipsa de reacție a Regatului Unit rămâne vizibilă.

Abordarea de rutină a politicienilor britanici față de sectoarele care au nevoie de atenție a fost aceea de a deplânge performanțele actuale, de a promite finanțare și de a declara dorința de a deveni un “lider mondial”. De la strategia industrială din 2017 a premierului Theresa May și “planul de creștere” 2021 al lui Boris Johnson, până la viziunea economică pe termen lung a actualului cancelar Jeremy Hunt, numeroase industrii au fost subiectul obiectivelor proclamate de conservatori pentru a deveni lideri mondiali: criptomonedele, energia verde și viitorul transporturilor, pentru a numi doar câteva.

Ca urmare, politica industrială britanică a ajuns să semene cu un amestec confuz de promisiuni de a reconstrui industria prelucrătoare britanică și de a prelua un rol de lider în toată gama de industrii ale viitorului. Ambiția este importantă: țările au nevoie de o bază industrială largă, precum și de profunzime. Dar o astfel de abordare dezordonată riscă să lase Regatul Unit fără o identitate economică reală.

În primul rând, o economie de dimensiuni medii precum cea a Regatului Unit nu are forța economică necesară pentru a concura pe toate fronturile. Forța de muncă, piețele de consum, capitalul și comerțul global din SUA, China și UE sunt mai mici decât cele ale Marii Britanii. Chiar dacă țara ar putea găsi mai mulți bani publici pe care să-i cheltuiască în mai multe sectoare, acest lucru ar putea fi în mare măsură risipit; întreprinderile iau în considerare mai mulți factori, dincolo de subvenții, atunci când decid unde să se stabilească. Iar finanțele întinse înseamnă o nevoie mai mare de sprijin specific.

În al doilea rând, încercarea de a fi bun la toate este dificilă și invită la scepticism – nici politica, nici departamentele guvernamentale nu au lățimea de bandă necesară pentru a menține ritmul pe toate fronturile. Având o identitate economică distinctă, ar trimite, în schimb, un semnal mai clar investitorilor și partenerilor comerciali cu privire la modul în care Marea Britanie se încadrează în economia globală.

Marii Britanii i-ar fi mai bine, în toate sensurile, dacă ar stabili mai întâi la ce vrea să fie bună. Acest lucru nu înseamnă să avem o strategie industrială controlată la nivel central. Downing Street a precizat, în orice caz, că prim-ministrul Rishi Sunak este suspicios față de o astfel de abordare. Dar aceasta înseamnă să gândim strategic.

Marea Britanie ar trebui să identifice mai întâi industriile în care are nevoie de un punct de sprijin în scopuri de securitate națională, energetică și a lanțului de aprovizionare. Dincolo de aceasta, “lucrul esențial este să se ia în considerare unde se află avantajul comparativ real sau latent”, spune John Van Reenen de la Programul de inovare și difuzie de la London School of Economics. Cultivarea acestor puncte forte – prin îmbunătățirea accesului la competențe și la finanțare și prin reducerea birocrației – poate contribui la stimularea comerțului și a investițiilor și la crearea de venituri și de expertiză pentru a extinde apoi capacitățile Marii Britanii.

Recunoașterea de către Hunt a necesității de a spori expertiza britanică în domeniul fintech, al producției avansate, al științelor vieții și al industriilor creative a fost un început. În ceea ce privește tehnologiile verzi, țara s-ar putea concentra pe dezvoltarea unor specializări precum eolienele offshore sau captarea, utilizarea și stocarea carbonului, unde are avantaje existente – în parte datorită geografiei, dar și expertizei în fabricarea componentelor. Mai degrabă decât să încerce să câștige întreaga tranziție ecologică, acest lucru ar putea oferi țării o nișă în lanțul global de aprovizionare cu tehnologii curate. Growing Clean, o lucrare scrisă în colaborare cu Anna Valero, de la Centrul pentru Performanță Economică al LSE, evidențiază modul în care regiunile din afara sud-estului sunt mai competente în aceste specializări cu creștere rapidă. Sprijinirea acestora, susține ea, poate “contribui la o creștere mai echilibrată la nivel regional”.

Marea Britanie are, de asemenea, avantajul de a fi un lider veritabil în sectoarele care sprijină dezvoltarea industrială și tranziția climatică la nivel global. Serviciile sale profesionale și financiare, precum și universitățile sale de cercetare intensivă sunt de clasă mondială. Toate industriile au nevoie de finanțare, de sprijin juridic și de cercetare și dezvoltare pentru a prospera. Importanța Marii Britanii ca centru financiar a făcut ca aceasta să fie un loc privilegiat pentru dezvoltarea de soluții financiare ecologice în întreaga lume, iar cercetătorii săi sunt o atracție pentru colaborări și finanțări internaționale. Este important ca competitivitatea în aceste puncte forte să nu se diminueze.

Concentrând domeniul de aplicare a ambițiilor de lider mondial ale Marii Britanii, este vorba de a ne mândri cu ceea ce Marea Britanie știe să facă și de a ne defini rolul său global. Sprijinirea tuturor sectoarelor și industriilor în creștere nu este răspunsul. Dorința de a fi grozavă la toate riscă să lase țara să fie grozavă la nimic.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online