Nicolae Ciucă: România își va consolida cooperarea economică cu Egiptul

Foto: digi24.ro
222

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnt cu omologul său egiptean, Mostafa Madbouly la Forumul de afaceri Egipt-România. În cadrul întâlnirii, premierul României a afirmat că își dorește să consolideze cooperarea economică cu Egiptul.

Prim-minstrul Nicolae Ciucă, a declarat duminică, înainte de a participa la Forumul de afaceri Egipt-România, că cele două țări intenţionează să îşi consolideze cooperarea, inclusiv în domeniul transportului maritim.

România își va consolida cooperarea cu Egipt

În afirmaţiile sale, „Vrem să consolidăm cooperarea economică şi să o extindem, de exemplu, pe coridoarele de transport maritim, între porturile Constanţa şi Alexandria.

În acelaşi timp, putem colabora pentru a căuta împreună terţe pieţe în regiunea Orientului Mijlociu sau pe continentul african, pentru că cine ştie mai bine decât voi, egiptenii, cum să configuraţi noi rute comerciale?

De ce să nu profităm mai mult de poziţiile noastre geostrategice, de know-how-ul pe care îl avem împreună pentru a deschide noi pieţe pentru companiile noastre în Africa şi Orientul Mijlociu sau în Europa şi în imediata vecinătate?”, a declarat Nicolae Ciucă.

Perspectivele colaborării dintre România și Egipt

În plus, Nicolae Ciucă a mai vorbit despre perspectivele colaborării dintre cele două ţări.

Aşadar,„Guvernul pe care îl conduc are instrumente şi fonduri publice în patru mari domenii care pot constitui o platformă de dezvoltare la care vă invităm să contribuiţi:

-digitalizarea serviciilor publice,

-îmbunătăţirea abilităţilor digitale şi a aplicării acestora în sectorul privat şi

-asigurarea conectivităţii prin intermediul reţelelor de mare viteză.

Dar cadrul pe care îl propunem poate fi lărgit. Astăzi afirm cu bucurie şi certitudine că Egiptul este primul partener al României în Orientul Mijlociu şi de pe continentul african, în întregimea sa”, a mai spus.

Mai mult, premierul Nicolae Ciucă încurajat companiile egiptene să investească în România.

„Este un moment bun, având în vedere faptul că în viitorul apropiat vom face parte din OCDE, o instituţie care ne va ajuta să ne aliniem sistemul administrativ şi mediul de afaceri la regulile celor mai puternice economii din lume”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Legăturile „puternice şi istorice” dintre România și Egipt

La rândul său, premierul egiptean Mostafa Madbouly a evocat legăturile „puternice şi istorice” între România și Egipt. Oficialul egiptean s-a referit la proiectele din domeniul energiei verzi din statul său şi a vorbit despre deschiderea către colaborări.

Astfel, „Companiile române pot avea un rol important în acest domeniu”, a spus premierul Egiptului.

La finalul intâlnirii, celor doi premieri au fost semnate, în prezenţa acestora, Memorandumuri bilaterale de înţelegere în domeniile gazelor naturale, tineretului, cooperării ştiinţifice şi tehnologice

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online