O alegere solidă pentru viitorul guvernator al Băncii Japoniei

152

Pe parcursul a aproape trei decenii de deflație intermitentă, misiunea guvernatorului Băncii Japoniei a fost simplă: să facă tot posibilul pentru a sprijini economia și pentru a aduce inflația spre ținta sa. Acum, aceasta a devenit brusc complicată, lăsându-l pe Kazuo Ueda – outsiderul care este alegerea surpriză a premierului Fumio Kishida pentru a conduce BoJ – cu o sarcină formidabilă în mâini. Va fi nevoie de un politician abil, de un economist vizionar și de un comunicator iscusit pentru a conduce BoJ spre un port sigur.

Provocarea pentru Ueda este că, după un deceniu de rate ale dobânzii ultra-joase, în timpul căruia bilanțul BoJ s-a mărit, inflația de bază este acum la un nivel maxim al ultimilor 41 ani. Sarcina dificilă de a normaliza politica monetară este la vedere. După ce BoJ a șocat piețele prin relaxarea politicii sale de control al curbei randamentelor în decembrie, randamentele obligațiunilor pe 10 ani putând acum să varieze cu 50 de puncte de bază în jurul valorii de zero, investitorii acumulează presiuni pentru a renunța complet la această politică.

La finalul unui proces în timpul căruia au fost luați în considerare mulți candidați care au fost fie refuzați, fie eliminați, Ueda este o alegere solidă. El este un fost membru al consiliului de politică monetară al BoJ și un economist monetarist distins. Acest lucru îl face să fie o selecție istorică, rupând un tipar în care postul se rotea între oficiali din cadrul BoJ și Ministerul de Finanțe. Având în vedere complexitatea excepțională a poziției economice a Japoniei, cu un bilanț uriaș al BoJ și o datorie publică care se ridică la aproximativ 260% din producția anuală, ar fi de preferat ca la conducere să se afle un expert fără bagaj instituțional.

Lui Kishida i se cuvine un oarecare credit pentru că a selectat un guvernator cu acreditări puternice, mai degrabă decât să facă o alegere mai politică. Se așteaptă ca prim-ministrul să îi nominalizeze ca viceguvernatori pe Shinichi Uchida, un insider al BoJ cu mulți ani de experiență în politica monetară, și pe Ryozo Himino, un fost comisar bine cotat al Agenției de Servicii Financiare din Japonia. Este, pe hârtie, o echipă solidă.

Piețele nu știu ce să facă cu Ueda. Inițial, acestea au luat probabila sa nominalizare ca pe un hawkish: yenul s-a întărit și randamentele pe 10 ani au sărit. Dar există puține certitudini cu privire la modul în care se va comporta Ueda. În calitate de membru al consiliului de politică monetară în timpul primelor experimente ale BoJ cu relaxarea cantitativă de acum o generație, el a fost considerat un porumbel. Mai recent, el a vorbit despre efectele secundare negative ale controlului curbei randamentelor. Poate că singurul lucru care poate fi spus este că, în calitate de macroeconomist academic, este probabil să fie mai simpatic față de conceptul de politică monetară neconvențională decât mulți alți candidați.

În calitate de outsider, Ueda va fi bine plasat pentru a efectua o analiză amănunțită a politicii BoJ din ultimele două decenii. Acest lucru va ajuta să decidă o cale de urmat. Atingerea țintei de inflație de 2% a băncii este încă o ancoră sensibilă pentru politica monetară și, chiar dacă inflația de bază se situează acum la 4%, BoJ se așteaptă ca aceasta să scadă sub țintă în anii până în martie 2024 și 2025. Ueda va trebui să vină cu o strategie de ieșire din politica monetară extrem de relaxată, dar nu este deloc clar că trebuie să o pună în aplicare imediat. După ani de luptă pentru a scăpa de deflație, ar fi pervers să abandoneze acest obiectiv atunci când victoria este la vedere.

Imaginea de ansamblu este că Ueda nu poate face acest lucru de unul singur. Numirea sa este un moment oportun pentru a dezbate strategia economică globală a Japoniei pentru următorul deceniu, inclusiv echilibrul dintre politica monetară și cea fiscală și modul de stimulare a creșterii. Pe termen scurt, însă, un plan de îndepărtare de la o poziție politică extremă va fi punctul său central. Vorbind în luna iulie, Ueda a declarat: “Este necesar ca BoJ să pregătească o strategie de ieșire”. Japonia speră acum că el știe cum să o facă.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online