Președinta Sri Lankăi spune că creditorii vor face un “compromis” în privința rezolvării datoriei

40

Guvernul din Sri Lanka dorește să finalizeze planurile de rezolvare a crizei datoriilor sale până la sfârșitul anului, a declarat președintele țării, îndemnând creditorii să ajungă rapid la un compromis sau să riște să creeze mai multe pericole economice.

În primul său interviu de când FMI a aprobat luni un program de împrumut de 3 miliarde de dolari pe patru ani, Ranil Wickremesinghe a declarat că acordul și planurile sale de reformă pe termen lung au fost “ultima șansă” a țării de a deschide o economie afectată de penuria de alimente, combustibil, medicamente și valută străină în timpul 2022.

“Aș dori să văd acordurile până la sfârșitul anului”, a declarat președintele Sri Lankăi, referindu-se la acordurile cu creditorii săi bilaterali și comerciali pe care țara trebuie să le negocieze acum. “Dar ceea ce îmi place și ceea ce se poate întâmpla sunt două termene diferite”.

FMI urmează să deblocheze o tranșă inițială de aproximativ 330 de milioane de dolari, iar sosirea restului fondurilor va depinde de progresele înregistrate de Sri Lanka în vederea încheierii unui acord preliminar de restructurare a datoriei sale.

Cu toate acestea, unele elemente ale ajungerii la acest acord sunt în afara controlului Colombo, Sri Lanka depinzând de o atenuare a tensiunilor dintre China, principalul creditor bilateral al țării, și alți creditori pentru ca progresul să aibă loc.

Președintele a recunoscut că “geopolitica” ar putea afecta ambițiile guvernului său.

Acordul cu FMI, care a fost prezentat pentru prima dată în septembrie, a putut fi aprobat numai după ce Beijingul a renunțat la rezistența sa față de o restructurare planificată la începutul acestei luni.

Piața angro din Colombo. Anul trecut, Sri Lanka a devenit prima națiune din Asia-Pacific care a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale în ultimele două decenii © Chamila Karunarathne/EPA-EFE/Shutterstock

Alți debitori cu probleme care datorează, de asemenea, sume mari Chinei, precum Ghana și Pakistan, urmăresc îndeaproape negocierile din Sri Lanka.

Colombo datorează aproximativ 40 de miliarde de dolari în datorie externă către creditorii bilaterali – inclusiv China, India și Japonia – precum și către deținătorii de obligațiuni comerciale, alături de alte aproximativ 40 de miliarde de dolari în datorie internă, potrivit cifrelor FMI.

“Întreaga problemă este dacă (creditorii noștri bilaterali) vor fi pe o singură platformă sau dacă vom discuta cu China și cu membrii Clubului de la Paris separat”, a declarat Wickremesinghe, referindu-se la un grup de creditori bilaterali care include Japonia și națiunile vest-europene.

El a spus că se așteaptă ca chinezii “să vină împreună” cu un acord privind datoria, în ciuda tensiunilor dintre Beijing și alții cu privire la mărimea posibilei deprecieri pe care China ar putea fi rugată să o înghită.

“Vor fi multe boxe din umbră, dar, în afară de asta, la sfârșitul zilei, niciuna dintre părți nu își poate permite să adopte o poziție foarte rigidă”, a spus Wickremesinghe. “Trebuie să existe un compromis”.

Beijingul, a cărui importanță în calitate de creditor pentru economiile în curs de dezvoltare a crescut în ultimul deceniu, și-a forjat propria cale cu națiunile creditoare cu probleme de lichidități în timpul crizei emergente a datoriilor.

Până în prezent, s-a dovedit reticent în a trata datoriile în conformitate cu liniile propuse de creditorii occidentali, argumentând că normele globale privind restructurarea trebuie actualizate. Criticii, inclusiv SUA, spun că acest lucru a încetinit capacitatea unor țări precum Zambia de a se redresa din crizele datoriilor.

Sri Lanka a devenit anul trecut prima națiune din Asia-Pacific care nu și-a plătit datoria în două decenii.

Lipsa de valută străină pe insula de 22 de milioane de locuitori a făcut ca Sri Lanka să devină un simbol al haosului cauzat de inflația globală ridicată și de proasta gestionare economică. Protestele în masă l-au forțat pe predecesorul lui Wickremesinghe, Gotabaya Rajapaksa, să părăsească insula.

Mulți l-au considerat, de asemenea, pe Wickremesinghe, care era prim-ministru la acea vreme, drept unul dintre cei responsabili de criza țării. Casa sa a fost incendiată în timpul tulburărilor. “Mi-am pierdut întreaga colecție de cărți și antichități”, a spus el.

De când a urcat în funcția mai puternică de președinte, în iulie, guvernul lui Wickremesinghe a majorat taxele ca parte a angajamentelor sale față de FMI.

Analiștii au declarat că ducerea la bun sfârșit a programului FMI s-ar putea dovedi dificilă, reformele – inclusiv privatizarea companiei de stat de telecomunicații, a companiei aeriene, a hotelurilor și a altor active – fiind considerate controversate din punct de vedere politic.

“Aș vrea să văd că guvernul iese din afaceri, cu excepția sectoarelor financiare”, a declarat Wickremesinghe.

Fără programul de reformă de 25 de ani al guvernului său, economia Sri Lankăi “nu ar avea niciun viitor”.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online