Raport PwC: Economia globală va reveni la nivelul anterior pandemiei până la începutul anului 2022

48

Economia globală va avea un avans de aproximativ 5% în anul 2021, reprezentând cea mai rapidă rată de creștere înregistrată în secolul 21, urmând să revină la nivelul de dinainte de pandemie pânp la finalul acestui an sau, cel târziu, până la începutul anului 2022, arată în raportul PricewaterhouseCoopers (PwC) Global Economic Watch 2021.

PricewaterhouseCoopers (PwC) este o rețea de firme prezentă în 155 de țări cu mai mult de 284 000 de profesioniști care oferă servicii în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri.

Conform PwC, revenirea nu va fi egală între țări. Sectoarele economice și veniturile personale vor depinde de reușita campaniilor de vaccinare, dar și de condițiile fiscale, momentare și financiare ale fiecărui stat în parte.

“Previziunile optimiste la nivel global dau încredere că recuperarea pierderilor suferite în ultimul an se va face mai rapid decât se credea la începutul pandemiei. România urmează tendinţa globală, având în vedere că estimările Comisiei Naţionale de Prognoză indică o creştere de 4,5% în acest an, după declinul de 4,2% din 2020. Sunt veşti bune pentru mediul de afaceri care va avea nevoie, totuşi, în continuare de sprijinul guvernamental. Pe măsură ce pandemia va fi controlată prin vaccinare, ar fi bine ca guvernul să ia măsuri pentru o creştere durabilă, cu accent pe investiţii şi crearea de locuri de muncă. La rândul lor, companiile trebuie să se concentreze pe strategii de dezvoltare şi investiţii, inclusiv în forţa de muncă, pentru a face faţă atât problemelor cauzate de pandemie, cât şi schimbărilor de durată pe care aceasta le-a impus deja în economie şi în societate”, a spus Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România.

Global Economic Watch 2021 comunică faptul că economia Chinei este deja mai mare decât înainte de pandemie, însă alte economii avansate, în mod deosebit cele puternic bazate pe servicii, precum cele din Marea Britanie, Franța și Spania sau cele ce se axează pe export de bunuri de capital ca Germania și Japonia, au o probabilitate mai scăzută de a reveni la nivelurile anterioare crizei, până la finele anului 2021.

Conform previziunilor, următoarele trei- șase luni vor continua să aibă multe provocări, în special pentru țările din Nord care trec prin lunile de iarnă și ar putea fi forțate să impună blocaje parțiale sau totale ale economiei, în prezent aplicate în Marea Britanie și Germania. Aceste econimii s-ar putea contracta în primul trimestru și ar putea reveni pe un curs ascendent în a doua jumătate a anului, când se așteaptă ca cel puțin două treimi din populația lor să fie vaccinată.

În economii precum Franța, Marea Britanie, Germania și Spania se prevede că nivelurile de producție încă scăzute vor duce la creșterea ratelor de șomaj, majoritatea locurilor de muncă afectate fiind reprezentate de cele din partea de jos a distribuției câștigurilor, agravând inegalitățile dintre venituri.

Raportul PwC evidențiază câ în anul 2021 se va pune un accent important pe mediu. Investiții semnificative și schimbări de politici legate de Acordul climatic de la Paris sunt așteptate în principalele blocuri comerciale, inclusiv SUA, Uniunea Europeană și China.

“În acest context, valoarea emisiunilor globale de obligaţiuni verzi ar putea depăşi pentru prima dată 500 de miliarde de dolari, având în vedere creşterea apetitului investitorilor pentru fondurile de mediu, social şi de guvernanţă (ESG). Fondurile destinate ESG ar putea ajunge astfel la o pondere de până la 57% din totalul fondurilor mutuale europene, până în 2025. Obligaţiunile verzi sunt utilizate pentru finanţarea directă a proiectelor de mediu şi reprezintă în prezent mai puţin de 5% din piaţa mondială de venituri fixe”, se mai regăsește în documentul citat.

Prețul mediu anual al petrolului se va menține sub 60 de dolari pe baril, dar posibil se va majora în a doua jumătate a anului, potrivit consultanților. Italia ar putea reveni în clubul tărilor cu produs intern brut de peste 2 000 de miliarde de dolari.

Raportul PwC analizează și șansele tărilor la Euro 2021. Dacă în ediția anterioară Olanga era creditată ca având cele mai mari șanse de a câstiga campionatul Euro 2020, care din cauza pandemiei a fost amânat pentru 2021, acum Franța are cele mai mari șanse de câștig.

 

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online