Șeful Bundesbank, Joachim Nagel: Cei care stabilesc dobânda trebuie să fie “mai încăpățânați” în lupta cu inflația

42

Șeful băncii centrale a Germaniei spune că factorii de stabilire a ratelor din zona euro trebuie să fie “încăpățânați” și să continue să crească costurile de împrumut pentru a combate inflația, scăzând temerile că recentele turbulențe financiare ar putea afecta în continuare băncile europene.

“Lupta noastră împotriva inflației nu s-a încheiat”, a declarat Joachim Nagel pentru Financial Times, după ce el și alți membri ai consiliului de guvernare al Băncii Centrale Europene au rămas la planurile de creștere a ratelor dobânzilor cu jumătate de punct procentual săptămâna trecută.

“Cu siguranță nu există nicio îndoială că presiunile asupra prețurilor sunt puternice și au o bază largă în întreaga economie”, a declarat președintele Bundesbank. “Dacă vrem să domolim această inflație încăpățânată, va trebui să fim și mai încăpățânați”.

Cei care stabilesc ratele la Rezerva Federală urmează să decidă astăzi dacă vor continua să crească ratele dobânzilor, în ciuda prăbușirii creditorilor americani Silicon Valley Bank și Signature. Analiștii se așteaptă în mare parte ca Fed să majoreze costurile de împrumut din SUA cu un sfert de punct.

În urma preluării de salvare a Credit Suisse de duminică, Nagel a declarat că este posibil ca băncile să devină “mai prudente” în acordarea de împrumuturi în urma nervozității pieței. Cu toate acestea, el a adăugat că este prea devreme pentru a trage concluzia că regiunea se îndreaptă spre o criză a creditelor care ar sufoca cererea.

Nagel, care a devenit președinte al Bundesbank la începutul anului trecut, a minimalizat riscul de contagiune pentru sistemul bancar “rezistent” al zonei euro. “Nu ne confruntăm cu o repetare a crizei financiare pe care am văzut-o în 2008”, a spus el. “Putem gestiona această situație”.

 

De asemenea, el a arătat puțină simpatie față de proprietarii de obligațiuni de nivel 1 suplimentar (AT1) în valoare de 16 miliarde de franci elvețieni din Credit Suisse, care au fost șterse de autoritățile elvețiene în cadrul operațiunii de salvare și preluare a UBS.

“Cei care profită de oportunități ar trebui să își asume și partea lor atunci când riscurile se materializează”, a spus el. “Aceasta a fost una dintre învățămintele crizei financiare globale”. Dar el a confirmat că zona euro nu va urma decizia elvețiană de a salva AT1 înainte ca fondurile proprii ale unei bănci să fie distruse.

Piețele se așteaptă din ce în ce mai mult ca BCE să își întrerupă creșterile de rate în luna mai, deoarece condițiile financiare se înrăutățesc.

Cu toate acestea, Nagel a declarat că inflația din zona euro trebuie să scadă “semnificativ și durabil” de la 8,5% – de peste patru ori mai mult decât ținta de 2% a BCE – înainte ca banca să înceteze să mai crească costurile de împrumut. Inflația de bază, care exclude prețurile la energie și alimente, va trebui, de asemenea, să “scadă suficient” după ce luna trecută a atins un nivel record de 5,6%, a spus el.

“Mai este încă ceva drum de parcurs, dar ne apropiem de teritoriul restrictiv”, a spus el, adăugând că, odată ce BCE va înceta să mai crească ratele, va trebui să reziste solicitărilor de a le reduce. Făcând acest lucru ar permite “inflației să se reaprindă”, așa cum s-a întâmplat după șocurile de aprovizionare cu petrol din anii 1970.

Nagel este hotărât să mențină poziția tradițională de “hawkish” a instituției germane. În calitate de cel mai mare acționar al BCE, Bundesbank are o influență importantă asupra politicii, deși predecesorul lui Nagel, Jens Weidmann, a fost adesea izolat în rezistența sa față de o politică monetară mai dovistică.

Nagel va vizita Marea Britanie în această săptămână, inclusiv Camera Lorzilor, unde va face prima apariție a unui președinte al Bundesbank de la Hans Tietmeyer în 1998.

El a menținut o perspectivă optimistă pentru economiile Germaniei și a zonei euro, spunând:: “Încă prevăd o aterizare ușoară”.

Optimismul său în ceea ce privește creșterea economică – și îngrijorarea cu privire la inflație – s-a datorat în mare parte pieței muncii “extraordinar de robuste” din zona euro. Șomajul rămâne la minime record, în ciuda faptului că BCE a majorat ratele dobânzilor cu un nivel fără precedent de 3,5 puncte procentuale din vara anului trecut.

“Acesta este un ciclu foarte excepțional”, a spus el, adăugând că majorarea ratelor în trecut a dus la pierderi semnificative de locuri de muncă.

O altă diferență a fost faptul că sistemul bancar rămâne inundat de un exces de lichiditate de 4 miliarde de euro, provenit din anii de achiziții vaste de obligațiuni și de împrumuturi ultra-ușoare de către BCE.

În această lună, banca a început să își micșoreze deținerile de obligațiuni prin faptul că nu a mai înlocuit 15 miliarde de euro din titlurile care ajung la scadență în fiecare lună în cadrul programului său de achiziționare de active de 3,2 miliarde de euro.

Dar Nagel, ale cărui prime locuri de muncă la Bundesbank au implicat calcularea nivelurilor de lichiditate excesivă, vrea să meargă mai repede. “Ar trebui să facem mai mult”, a spus el, când consiliul va revizui strategia în iulie.

El a adăugat că “într-o etapă ulterioară”, BCE ar putea lua în considerare, de asemenea, reducerea unui program separat de achiziții de urgență pentru pandemie de 1,7 miliarde de euro – lansat în 2020 pentru a contracara consecințele pandemiei Covid-19.

În timp ce a lăudat capacitatea președintelui BCE, Christine Lagarde, de a “aduce laolaltă oameni cu opinii diferite”, consensul din cadrul consiliului BCE ar putea fi testat în curând. “Când lucrurile devin dificile, afli cât de bună este cu adevărat o echipă”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online