Turcia reduce ratele dobânzilor în încercarea de a stimula economia în urma cutremurului

315

Turcia a redus costurile de împrumut în timp ce banca centrală a încercat să sprijine economia după cutremurul devastator din această lună, ultima dintr-o serie de reduceri mari ale ratelor dobânzii înainte de alegerile din acest an.

Banca centrală a redus joi rata dobânzii principale cu 0,5 puncte procentuale, până la 8,5%, egalând așteptările economiștilor chestionați de Refinitiv. Rata repo de referință la o săptămână a fost redusă de la 19% în martie 2021 la 9% până la sfârșitul anului trecut, sub presiunea președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan.

Factorii de decizie politică au declarat că cea mai recentă reducere a ratelor dobânzii a fost făcută în parte pentru a atenua efectele cutremurului din 6 februarie, care a dărâmat mii de clădiri, a ucis mai mult de 47.000 de persoane și a răsturnat viețile a milioane de alte persoane. “A devenit și mai important să menținem condițiile financiare de susținere pentru a păstra impulsul de creștere a producției industriale și tendința pozitivă a ocupării forței de muncă după cutremur”, a declarat banca centrală.

Banca centrală a citat, de asemenea, riscurile de recesiune internațională și indicii că presiunile asupra costurilor în întreaga economie turcă se diminuează ca parte a motivării deciziei sale.

Erdoğan, care exercită o influență puternică asupra procesului decizional al băncii centrale, a luat o serie de măsuri în încercarea de a susține economia și finanțele celor afectați de dezastru. Miercuri, guvernul a interzis întreprinderilor să concedieze lucrători timp de trei luni în cele 10 provincii afectate, stabilind în același timp planuri pentru a oferi întreprinderilor afectate ajutor pentru plata salariilor angajaților.

Guvernul lui Erdoğan a fost criticat pentru reacția sa inițială la cutremur și pentru un program de amnistie în domeniul construcțiilor despre care analiștii spun că a înrăutățit amploarea dezastrului. Cutremurul a avut loc în timp ce președintele turc ducea cea mai dură campanie electorală din cele două decenii la putere. Anterior, el a anunțat că alegerile vor avea loc la 14 mai, dar unii analiști se așteaptă ca acesta să le amâne.

Economiștii sunt îngrijorați de faptul că noile reduceri ale costurilor de împrumut ar putea inflama problema deja gravă a Turciei cu creșterea prețurilor. Inflația s-a înregistrat la puțin sub 58% în ianuarie, în scădere de la un maxim de 85,5% în octombrie – dar este încă o lectură foarte ridicată.

Enver Erkan, un economist independent, a declarat că inflația a scăzut din cauza prețurilor foarte mari din perioada anului precedent, ceea ce este cunoscut sub numele de “efectul de bază”, și că scăderile ar putea da băncii centrale “încrederea” pentru noi reduceri de rate înainte de alegeri. “Politica monetară și fiscală va rămâne amplă până la alegeri”, a spus el.

Banca centrală a pus în aplicare un set larg de alte măsuri care afectează costurile de împrumut și ratele de depozit pentru persoane fizice și întreprinderi, ceea ce, potrivit multor economiști, a redus efectul general al modificărilor ratelor dobânzilor.

Lira a suferit puține modificări după decizia privind rata dobânzii, tranzacționându-se aproape de un minim istoric de 18,87 TL față de dolarul american. Aceasta a scăzut cu 27% în ultimele 12 luni, ca urmare a inflației ridicate și a ratelor scăzute ale dobânzilor.

Mișcările guvernului de a împinge întreprinderile și persoanele fizice să dețină mai multe lire, împreună cu intervențiile băncii centrale, au ajutat la împiedicarea alunecării în continuare a monedei.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online