Un băiat sau un bărbat poare fi în obligațiuni protejate de inflație

153

Când vine vorba de banii noștri, tutorii noștri nu sunt siguri. Pe de o parte, guvernele ne forțează, prin intermediul sistemului fiscal, să punem deoparte câțiva bănuți de-a lungul vieții noastre active. Nu putem fi de încredere că nu-i vom cheltui pe dulciuri.

Pe de altă parte, în Marea Britanie, de exemplu, putem retrage un sfert din pensiile noastre fără taxe la 55 de ani – cu trei decenii înainte ca majoritatea dintre noi să moară. Rezervați acea croazieră! Putem, de asemenea, să folosim banii pentru a ne juca cu periculoasele ETF-uri de piață emergentă cu o rată inversă de 300 la sută.

Autoritățile de reglementare sunt și ele confuze. Pe vremea când scriam cercetări pentru bănci, trebuia să mă asigur că conținutul meu era inteligibil chiar și pentru clienții de retail care abia știau să citească. Între timp, copiilor de pretutindeni li se permitea să își răstoarne toate pușculițele în cripto.

Mă gândeam la acest lucru recent, în timp ce foști colegi discutau despre fondurile de obligațiuni protejate de inflație pe grupul nostru WhatsApp. Cu greu poți deveni mai matur (sau mai trist). Cu toate acestea, ne-am luptat să înțelegem o mare parte din micile litere de tipar. Ce speranță au economiștii neexperimentați?

Este un moment bun pentru a întreba, deoarece inflația globală rămâne ridicată. Cititorii britanici au, de asemenea, până la sfârșitul lunii pentru a-și investi alocația anuală Isa. Ar trebui să ne cheltuim cu toții banii de prânz pe obligațiuni protejate de inflație?

S-ar fi putut întreba acest lucru și în 2021. Temerile legate de inflație erau în creștere. Cele geopolitice idem. Obligațiunile guvernamentale cu risc scăzut aveau cu siguranță sens, în special dacă puteai proteja cupoanele și principalul de pierderi în termeni reali.

Într-adevăr, titlurile de valoare protejate împotriva inflației (Tips) ale Trezoreriei – sau gilts indexate în Marea Britanie – erau vândute ca fiind activul fără risc preferat. În SUA, în primele trei trimestre ale anului 2021, aproape dublu față de anul precedent, potrivit datelor Lipper, banii s-au vărsat în fondurile Tips.

În Marea Britanie, între timp, așa-numitele fonduri “linker” au atras aproape o jumătate de miliard de lire sterline de active nete suplimentare până în 2021, consideră Morningstar. În a doua jumătate a anului, căutările pe Google pentru obligațiuni indexate erau de două ori mai mari decât de obicei.

Ce s-a întâmplat în continuare? Ponturile au pierdut între 10 și 30% din valoarea lor în 2022, în funcție de titlurile pe care le dețineau. Fondurile indexate din Marea Britanie s-au descurcat și mai rău. Puteai auzi jalea. Este atât de nedrept! Inflația a crescut, așa cum am crezut că se va întâmpla!

Nu a fost vorba de vânzare incorectă. Dar pariez pe calul meu că, în graba de a se proteja împotriva creșterii prețurilor de consum, investitorii au acordat mult mai multă atenție termenului “protejat împotriva inflației” din denumirea acestor fonduri decât cuvântului “obligațiuni”.

Aici se află problema. Bacșișurile și altele asemenea sunt, în esență, două lucruri în același timp. Ele ajută într-adevăr la protejarea împotriva inflației prin ajustarea banilor pe care investitorii îi primesc înapoi atunci când expiră obligațiunea. Cupoanele sunt ajustate în mod similar.

Dar acestea sunt tot obligațiuni. Ceea ce înseamnă că prețurile scad atunci când randamentele cresc, deoarece plățile cupoanelor sunt fixe (în pofida ajustării la inflație). Prin urmare, dacă există o creștere mare a ratelor dobânzilor, randamentul pe care îl oferă obligațiunile este mai puțin atractiv și întreaga marfă își pierde din valoare.

Cu alte cuvinte, aceste obligațiuni sunt expuse la mișcările ratelor reale ale dobânzilor, care anul trecut au crescut vertiginos. Fondurile britanice sunt deosebit de sensibile deoarece tind să dețină obligațiuni care nu ajung la scadență decât peste 20 de ani, mai mult decât dublul duratei medii a Tips.

Aceste scadențe lungi sunt cele care fac ca obligațiunile protejate împotriva inflației să fie atât de atractive pentru pensii și asigurători, care trebuie să acopere pasivele într-un viitor îndepărtat. Dar nu uitați că principala ajustare pentru inflație are loc atunci când aceste obligațiuni se răscumpără. Acest lucru înseamnă că, pe termen scurt, protecția nu ajută prea mult.

Problema este că așteptările privind inflația sunt actualizate imediat în prețuri. Acesta este motivul pentru care fondurile cu durate lungi au fost lovite anul trecut. Toată lumea se temea că băncile centrale au lăsat prea târziu pentru a readuce prețurile sub control.

Ce se întâmplă acum? Aceste lucruri au scăzut foarte mult. Modul în care le privesc este să mă întreb mai întâi dacă sunt dispus să-mi pierd cămașa cu un pariu pe ratele dobânzilor. (Dacă nu, așa cum se întâmplă, există produse numite fonduri de inflație “break-even”. Acestea îmi permit să fac un apel la inflație fără riscul ratei).

Un risc, în opinia mea, este că Banca Angliei se îndoaie în fața prețurilor mai slabe ale proprietăților și nu va crește ratele dobânzilor suficient de mult

Am divagat – și există oricum acoperiri mai bune pentru inflație acolo. Dar asta este o altă coloană. Deci, următoarea întrebare este: cât de mult trebuie să crească ratele înainte de a pierde bani? Pentru a răspunde la această întrebare, comparați randamentul unui fond protejat cu unul echivalent neprotejat.

Dacă ambele au o durată de, să zicem, 10 ani, iar diferența este de 3 %, această “rată de rentabilitate” sugerează că piața estimează o inflație anuală de 3 % până în 2033. Cu alte cuvinte, renunțați la un randament de 3 % pentru a fi rambursat integral la expirarea obligațiunii.

Cumpărați fondul protejat dacă credeți că inflația va fi mai mare de 3 la sută. Dacă credeți că va fi mai mică, alegeți fondul vanilie. Aceasta presupune că toate celelalte condiții sunt egale. Nu va fi așa. Prin urmare, trebuie să decideți, de asemenea, dacă ratele reale ale dobânzii se îndreaptă în sus sau în jos. Vor crește sau vor scădea ratele mai mult sau mai puțin decât va crește sau va scădea inflația?

Sunt un tip cinic când vine vorba de băncile centrale. Banii mei sunt pe ei îmbutelierea și, prin urmare, ratele reale sunt probabil aproape de maximul lor. În ciuda mărturiei hawkish a lui Jay Powell din această săptămână, Wall Street va pune presiune asupra Rezervei Federale pentru a nu crește prea mult ratele – așa cum face întotdeauna.

Iar în Marea Britanie, unde suntem încă considerați bebeluși când vine vorba de locuințe, un risc, în opinia mea, este că Banca Angliei se îndoaie în fața prețurilor mai slabe ale proprietăților și nu va crește ratele suficient. Cred că veți vedea în curând în portofoliul meu niște obligațiuni protejate împotriva inflației.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online