Un director de bancă chineză este pe cale să preia conducerea PBoC

359

Zhu Hexin, unul dintre cei mai importanți bancheri comerciali chinezi, se numără printre primii candidați pentru a prelua funcția de guvernator al băncii centrale a țării, în timp ce Beijingul se pregătește să revizuiască luna viitoare conducerea celor mai importante instituții de reglementare financiară.

Dacă nominalizarea sa va fi confirmată, Zhu, președintele conglomeratului de stat Citic Group, îi va succeda lui Yi Gang în funcția de guvernator al Băncii Populare a Chinei, au declarat două persoane familiare cu nominalizarea.

Se așteaptă ca numirea noii conduceri a băncii centrale să fie revizuită la reuniunea anuală a parlamentului de cauciuc al Chinei, Congresul Național al Poporului, la începutul lunii martie.

În afară de numirea noilor lideri la autoritățile de reglementare financiară, se așteaptă ca partidul să efectueze, de asemenea, o remaniere guvernamentală mai amplă, inclusiv numirea de noi miniștri.

Schimbările vor veni într-un moment crucial pentru economia Chinei, care își revine după austeritatea politicilor de austeritate ale președintelui Xi Jinping de anul trecut, cu zero-Covidă.

De asemenea, urmează o conferință a Partidului Comunist din octombrie, în cadrul căreia Xi a reușit să își numească proprii loialiști în comitetul permanent al Politburo, cel mai înalt organism decizional al partidului.

În afară de un blip pandemic în 2020, când produsul intern brut a crescut cu doar 2,2%, rata de creștere a Chinei de anul trecut de 3% a fost cea mai lentă din 1976.

Noile numiri vor fi urmărite îndeaproape de piață după ce Xi a trecut în ultimii ani la exercitarea unui control mai strâns asupra economiei, reprimând antreprenorii privați ca parte a politicii sale de “prosperitate comună”.

Printre provocările economice cu care se confruntă banca centrală a Chinei se numără promovarea unei redresări a pieței imobiliare, în condițiile în care mulți dintre principalii dezvoltatori ai țării nu și-au plătit datoriile. Alte probleme includ controlul riscurilor financiare sistemice în urma dificultăților corporative și financiare cauzate de Covid.

Printre alte potențiale numiri care se așteaptă să fie anunțate la reuniunea legislativă de luna viitoare, Wu Qing, viceprimarul din Shanghai care supraveghează afacerile financiare și comerciale ale centrului financiar al Chinei, este principalul candidat pentru a conduce principalul organism de supraveghere a valorilor mobiliare din țară, Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din China.

Yi Huiman, președintele CSRC, se numără printre favoriții pentru a prelua conducerea Comisiei de Reglementare a Băncilor și Asigurărilor din China, autoritatea de reglementare bancară, potrivit unei surse separate, familiarizată cu nominalizarea.

Candidatura lui Zhu pentru PBoC, care a fost raportată pentru prima dată de Wall Street Journal, urmează o lungă carieră la creditorii de stat, începând cu Bank of Communications, unde a lucrat timp de două decenii până în 2015.

Zhu a ocupat alte roluri în cadrul rivalului Bank of China și în guvernul local din provincia vestică Sichuan înainte de a fi numit viceguvernator la PBoC în 2018.

Doi ani mai târziu, în 2020, Zhu a fost numit președinte al Citic Group, unde a consolidat rolul conglomeratului în salvarea financiară a instituțiilor aflate în dificultate, inclusiv Huarong Asset Management și băncile regionale.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online