În fiecare an, pe 26 octombrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Dimitrie

Foto: ştirileprotv.ro
54

În fiecare an, pe 26 octombrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Dimitrie. Potrivit tradiției, Sfântul Dumitru este cel care prevestește venirea iernii. Acesta desfrunzește pădurile, întoarce căldura în pământ și usucă toate plantele.

Sfântul Dumitru mai este numit și vestitorul iernii. Dacă în ziua de 26 octombrie vremea va fi rece, atunci iarna noului an va fi blândă, dar dacă vremea va fi însorită înseamnă că iarna va fi una grea.

Tot tradiția spune că dacă în noaptea de 26 octombrie va fi lună plină, atunci iarna va fi aspră și va ninge mult.

În contextul religios, Sfântul Dumitru mai este numit și „patronul păstorilor”. În ziua de 26 ianuarie, ciobanii află cum va fi iarna. Potrivit obiceiului, păstorul trebuie să își pună cojocul în mijlocul turmei sale. El trebuie să aştepte ca o oaie se va aşeza pe el. Dacă oaia va fi neagră, înseamnă că iarna va fi blândă. Dacă oaia va fi albă, iarna va fi aspră.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

În ziua Sfântului Dumitru, credincioșii trebuie să meargă la biserică și să împartă colivă în numele sufletelor celor adormiți. De asemenea, femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, mere, nuci și covrigi.

În contextul tradițional, bătrânii satului trebuie să aprindă un foc, din cărbuni. Focul are un rol purificator şi protector și îi va apăra pe săteni de necazuri. Copiii și tinerii trebuie să sară peste acest foc și să danseze în jurul său pentru a fi sănătoși pe parcursul anului, dar și pentru a avea noroc la măritiș.

După acest ritual, batrânii folosesc focul pentru a ține animalele sălbatice la distanță de săteni. Când focul e stins, fiecare familie ia o bucată de cărbune și o aruncă în grădină pentru ca la anul să aibă roade bogate.

Ce este interzis să faci de ziua Sfântului Dumitru

În plus, tradiția spune că în această zi nu ai voie să folosești pieptenele, deoarece vei atrage necazuri și primejdii. Totodată, cine seamănă usturoiul pe 26 octombrie va avea parte de pagube anul care vine.

De asemenea, în această zi de sărbătoare nu ai voie să speli, să calci, sau să coși. Femeile trebuie să se țină departe de treburile casnice, iar bărbații de cele din gospodărie.

În ziua Sfântului Dumitru se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă părul frumos. Cei care au datorii trebuie să le plătească până la Sfântul Dumitru pentru a le merge bine anul viitor.

Tradiția spune că toți creștinii care respectă cu sfințenie această sărbătoare vor fi feriți de boli.

 

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online