Nicolae Ciucă: Riscul de a se întâmpla o escaladare nucleară, este extrem de redus

Foto: doctorulzilei.ro
64

Premierul României, Nicolae Ciucă, a dat asigurări în ceea ce privește un posibil dezastru nuclear de la graniță. Acesta s-a arătat ferm convins de faptul că riscul de a se întâmpla o escaladare în acest sens este extrem de redus.

Astfel, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a declarat că probabilitatea ca Federaţia Rusă să folosească arme nucleare în contextul campaniei militare din Ucraina este „una mică”. Acesta a evidențiat că decizia de a recurge la astfel de instrumente în cadrul unui conflict nu este una pur politică şi nu aparţine unui singur om.

În opinia liderului liberal, acesta a mai adăugat că trebuie luate în calcul toate scenariile prezentate de către specialiştii militari.

Astfel, „Eu cred că în momentul de faţă nu am pierdut acel minim de raţiune în care să gândim că, dacă folosim arma nucleară, rezolvăm situaţia conflictului sau cineva are de câştigat de pe urma folosirii ei”, a afirmat premierul Ciucă.

Ciucă este ferm încrezător în sistemul de apărare al NATO

În afirmaţiile sale, „Aşa cum arată lucrurile acum, acest scenariu nu poate să fie neglijat. El trebuie să reprezinte o ipoteză de analiză la nivelul specialiştilor militari, iar probabilitatea de a se întâmpla, din punctul meu de vedere, este una mică, pentru că am putut să vedem în acest interval de timp, din februarie până astăzi, că nu a fost o dinamică a acţiunii militare astfel încât să poată să dea încredere că poate să angajeze dincolo de Ucraina şi alte ţări.

Or, ştim foarte bine că orice lovitură pe teritoriul unui stat membru înseamnă de la sine o acţiune împotriva Alianţei, iar răspunsul, în conformitate cu prevederile articolului 5, este pe măsură. Întrebuinţarea armei nucleare nu este o decizie care să aparţină doar unui singur om şi nu este doar politică, este o decizie care se duce la îndeplinire de către mai mulţi actori, or eu cred că în momentul de faţă nu am pierdut acel minim de raţiune în care să gândim că, dacă folosim arma nucleară, rezolvăm situaţia conflictului sau cineva are de câştigat de pe urma folosirii ei”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, într-un interviu acordat, miercuri, pentru Antena 3.

La întrebarea despre care ar fi primul lucru pe care l-ar face România în situaţia în care ar fi atacată, Nicolae Ciucă a afirmat că există planuri de acţiune care sunt „foarte bine elaborate”. Premierul s-a referit, implicit, la sistemul defensiv pe care îl posedă NATO, alianță din care face parte și România.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online