Variola maimuței nu va deveni pandemică

Foto: cotidianul.ro
150

Variola maimuței a fost înregistrată în mai multe țări din lume, însă doctorul Adrian Marinescu spune că aceasta nu va deveni pandemică. Directorul medical al Institutului ”Matei Balș” din Capitală spune că scenariul cu COVID-19 nu se va repeta.

 Avem mai puțin de 100 de cazuri la nivel mondial

În momentul de faţă, doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș” din Capitală este de părere că nu va fi nicio pandemie de variola maimuței, subliniind că această boală se transmite la om încă din anul 1970.

Despre această boală, doctorul Adrian Marinescu a fost întrebat cum a fost posibil ca această boală să ajungă la om.

Directorul medical al Institutului ”Matei Balș” a precizat că această  boală despre care se vorbește în prezent ”a ajuns încă de foarte multă vreme. Din 1958 vorbim de variola maimuței, iar în 1970 a fost primul caz la om. Deci nu e nimic nou”.

Variola maimuței are două tulpini

În explicaţiile sale, medicul a mai spus că această afecţiune de variola maimuţei are două tulpini, una din Africa de Vest și una din Congo. De asemenea, el a precizat că aceste două tulpini sunt diferite și că una dintre ele are o mortalitate mult mai ridicată decât cealaltă.

Astfel, ”Ce trebuie spus este că sunt două tulpini. Este tulpina din Africa de Vest care vine cu forme mai ușoare și mortalitatea este de sub 1% și asta în general la persoanele care au probleme de sănătate și mai este o variantă în Congo unde (variola maimuței n.red) este ceva mai agresivă și unde mortalitatea este de circa 10%”, a declarat doctorul Adrian Marinescu.

Actuala boală nu este cea din Congo

În contextul contagios, având în vedere că în ultima perioadă se vorbește din ce în ce mai des despre variola maimuței, medicul Adrian Marinescu a precizat că varianta prezentă acum nu este cea din Congo.

De asemenea, el este de părere că nu este niciun motiv de îngrijorare, subliniind că oamenii trebuie să fie mai degrabă prudenți, decât îngrijorați.

În opinia sa, ”Cred că nu e niciun motiv de îngrijorare și am ajuns la o concluzie după pandemie – cetățeanul nu trebuie să fie îngrijorat – trebuie să fie prudent. Probleme ar trebui să își pună autoritățile sanitare internaționale (OMS)”, a spus medicul.

Concret, el a mai subliniat că la momentul actual ”avem mai puțin de 100 de cazuri la nivel mondial”.

Transmiterea la om s-a realizat în urma unui contact prelungit

De altfel, directorul medical al Institutului ”Matei Balș” din Capitală a mai spus că ”transmiterea de la om la om se face tot prin contact și trebuie să fie un contact apropiat și prelungit. Din cele 100 de cazuri nu toți au fost în Africa. Sunt persoane care au venit în contact cu cei care au venit din Africa.

Ce este cu adevărat nou e că avem în afara continentului African mai multe cazuri. Multe din formele de variola sunt foarte ușoare (…) Sigur că există probabilitatea de a suferi modificări, dar probabilitatea e mică”.

Nu se va repeta scenariul cu COVID-19

În plan mondial, într-o notă optimistă, medicul a declarat că scenariul cu COVID-19 nu se va repeta, variola maimuței fiind un virus vechi.

Aşadar, ”Sigur nu se va repeta. Vorbim de un virus vechi. La SARS CoV-2 era o variantă de coronavirus alta decât aveam. Nu există focare (de variola maimuței n.red). Sunt cazuri izolate și acolo au rămas. Nu va fi nicio pandemie sau epidemie de variola maimuței”, a mai spus acesta pentru sursa anterior citată.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online