“Preţioasa” Gabby Sidibe, o vedetă în ascensiune

Actriţa Gabourey ‘Gabby’ Sidibe – protagonista filmului ‘Precious’, un curajos film indepedent american axat pe viaţa nefericită a unei fete de culoare analfabetă şi supraponderală – a devenit noul fenomen al cinematografiei americane.

Jocul plin de realism al lui Gabourey Sidibe este transpus în imagini dureroase urmând un scenariu precis şi o grafie care îmbină clar-obscururile povestirii portretizând un personaj de neuitat, notează ziarul Las Provincias.
Numeroase premii pentru acest generos film independent al cinematografiei americane, axat pe nefericita viaţă a acestei fete analfabete cu multe kilograme în plus şi un fizic dezavantajat, dar care a apărut în numeroase reviste sezonul acesta.

Cumulul de nefericiri care o copleşesc pe această adolescentă trăind într-o familie săracă, sclavă a mamei sale şi rămasă însărcinată pentru a doua oară cu propriul tată, sunt întruchipate în mod emoţionant de Gabby Sidibe, maxima favorită la Oscarul pentru cea mai bună actriţă la gala Oscarurilor din noaptea de duminică 7 martie.
Tânăra actriţă are 26 de ani este studentă la psihologie şi fost operator de telefonie în cartierul new-yorkez Harlem.

‘Precious’ devine astfel un fenomen ‘preţios’ şi rezultatul demn al unui important efort creativ. Este adevărat că de multe ori avalanşa de tragedii care o copleşesc pe protagonistă sunt greu de suportat; dar merită recunoscută cruda autenticitate şi inegalabila veridicitate ce se desprinde din trăirile şi visele lui Precious. Tânara este gata să se îmbarce într-o poveste de depăşire personală care trebuie văzută, simţită şi gustată.

Să îmbrăţişăm prin urmare acest ‘preţios’ fenomen în toată amploarea cuvântului, care este şi element catalizator al filmului realizat cu ritmul şi antrenul celui care a filmat ‘Shadow boxer’. Totul este conectat din perspectivă melodramatică, o afro-americană marginalizată dar capabilă să-şi schimbe viaţa.

Această tânără cu aspect diform ne cucereşte inimile. Pentru că ea ne oferă imaginea adevăratei iubiri, comunică spectatorului misterul fiinţei umane prezente în acest corp uriaş dar care freamătă de o sensibilitate dezvăluindu-şi secretele. În urmă cu câteva luni răspundea la telefon, peste câteva zile imaginea ei va face înconjurul lumii pe covorul roşu la Kodak Theatre din Hollywood.

Gabby Sidibe şi-a creat propria versiune din ‘S-a născut o stea’ cu o carieră meteorică ce i-au adus premii la festivalul din Sundance şi Cannes şi recentele nonimalizări la Globurile de Aur şi Oscar. Acum este impresarul ei cel care răspunde la telefon. Meritul acestei fete new-yorkeze, fiică a artistei de gospel Alice Tan Ridley şi a unui taximetrist venit din Senegal, Ibnou Sidibe, nu este doar al unei necunoscute care triumfă în lumea selectă a filmului.

Este mai ales succesul unei femei care iese din profilul standard şi care o face fără complexe. Cele 130 de kilograme o eliminau ca aspirantă la 99% din rolurile de pe marele ecran. Regizorul Lee Daniels a mărturisit că actriţele trimise de agenţii nu se încadrau în profilul personajului dorit şi a fost nevoit să organizeze multe casting-uri până a găsit-o pe ‘preţioasa’ sa Precious.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata