12 nume suplimentare pe lista de sancţiuni a UE contra Rusiei

Uniunea Europeană a adăugat 12 nume pe lista ei de personalităţi sancţionate pentru anexarea Crimeii la Rusia, a anunţat vineri preşedintele francez François Hollande, citat de AFP.

„Vor fi 33 de personalităţi pe această listă”, a declarat Hollande după prima zi a summitului european, dominat de criza din Ucraina.

Rusia trebuie să înţeleagă că nu poate continua aşa şi trebuie găsită calea dialogului”, a adăugat el.

O primă listă de 21 de personalităţi, printre care primul ministru prorus al Crimeii şi comandantul Flotei Ruse la Marea Neagră, a fost publicată luni.

Noua listă, care „va fi publicată” vineri, „este destul de similară cu cea a Statelor Unite”, a mai declarat Hollande. „Este vorba despre personalităţi ucrainene implicate în falsa consultare” asupra anexării Crimeii la Rusia, „sau ruşi”.

Sancţiunile constau din restricţii de vize şi îngheţarea bunurilor lor în UE.

Lista Statelor Unite cuprinde 31 de nume, în special Serghei Ivanov, şeful administraţiei prezidenţiale, un foarte apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, adjunctul său Aleksei Gromov, şi Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei de Stat /camera inferioară a parlamentului/.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a subliniat că în absenţa unei soluţii politice la criza actuală, atitudinea rusă ar avea „consecinţe economice„. Comisia Europeană a fost însărcinată să pregătească „măsuri specifice” în acest sens, adaugă AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata