19.000 asasinate în Venezuela în 2009, de 10 ori mai multe decât în Mexic

Potrivit unui raport oficial, în 2009, s-au înregistrat 75 de omucideri la 100.000 de locuitori, faţă de 32 în Columbia şi de 8 în Mexic. În Venezuela au avut loc 19.133 de asasinate anul trecut, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Statistici (INE), preluat de ziarul ABC.

Studiul se bazează pe raportul cu titlul ‘Sondaj Naţional de Victimizare şi Percepţie a Siguranţei Cetăţenilor 2009’, realizat între august şi noiembrie anul trecut la cererea vicepreşedintei. Ziarul venezuelean El Nacional a publicat raportul la o zi după ce un tribunal din Caracas a modificat ‘parţiaľ o măsură preventivă, dictată săptămâna trecută, care interzicea publicarea de ‘fotografii, informaţii şi publicitate’ despre violenţă.

Studiul INE, de 279 de pagini, arată că rata omuciderilor din Venezuela este de două ori mai mare decât în Columbia şi de zece ori mai mare decât în Mexic la o sută de mii de locuitori. Potrivit INE, din asasinatele comise în 2009, 79,48 la sută (15.191) au fost comise cu armă de foc, iar restul de, 20,52, cu un alt tip de armă.

Publicarea săptămâna trecută a unei fotografii înfăţişând cadavre îngrămădite la o morgă din Caracas, de ziarele El Nacional şi Tal Cual, a avut ca rezultat faptul ca un tribunal din capitală să interzică celor două cotidiane reproducerea de ‘fotografiii, infornaţii şi publicitate’ asupra violenţei, ambele ziare apărând a doua zi cu spaţii goale pe prima pagină.

Tribunal 12 de Mediere şi Tranzacţii, care a cerut pe de altă parte presei scrise să se abţină de la publicarea de imagini cu conţinut violent şi-a modificat însă parţial decizia, care se limitează acum doar la interzicerea de fotografii prezentând morţi sau sânge.
‘Decizia care interzice publicarea de informaţii şi de imagini de violenţă) se menţine doar împotriva ziarului Tal cual, şi va rămâne în vigoare până când se va decide asupra temeiului’ evocat în cererea prezentată de Avocatul Poporului, a declarat reprezentantul legal, Larry Davoe.

La rândul său, editorul ziarului El Nacional, Miguel Henrique Otero, a declarat că ‘tribunalul a bătut parţial în retragere în decizia sa, dar rămâne în vigoare pentru întreaga ţară interdicţia de a publica astfel de fotografii’.

Procuratura a dat în judecată ziarele El Nacional şi Tal Cual pentru publicarea pe prima pagină fotografia cadavrelor de la morga din Caracas, cu argumentul că imaginea aduce atingere ‘drepturilor minorilor, mai ales în perioada lor de dezvoltare progresivă şi integrală’.
Preşedintele ţării, Hugo Chavez, a declarat la rândul său că publicarea controversatei fotografii face parte dintr-o ‘conspiraţie’ împotriva guvernului său pusă la cale de sectoarele de opoziţiei, şi este parte a unei campanii de denigrare în perspectiva alegerilor legislative din septembrie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata