2.980 de oameni au depăşit recordul mondial de dans Ori Tahiti

Un număr de 2.980 de dansatori şi dansatoare din Polinezia Franceză au depăşit sâmbătă, 30 ianuarie, recordul mondial la Ori Tahiti, dans tradiţional din acea parte a lumii, relatează 20minutes.fr.

Organizatorii, toţi pasionaţi ai dansului polinezian, vor ca această performanţă să fie trecută în Cartea Recordurilor. Recordul precedent era deţinut de Mexic, cu 1.539 de participanţi strânşi pe un teren de fotbal în septembrie 2015.

„Au fost 3.000 de dansatori, dar au existat 20 fără pareo roşii şi coroane de flori, aşa încât am numărat 2.980. Vom trimite fotografiile şi videoclipurile realizate de TNTV (postul local — n.r.) ca probe la Guinness pentru validare”, a declarat Jean-Pierre Elie, magistrat la Pepeete. La înregistrarea recordului au participat de zece ori mai multe femei decât bărbaţi.

Dansatorii au început să vină în golful Atimaono (sudul insulei Tahiti) de la prânz, iar primii sosiţi au putut repeta coregrafia de şapte minute timp de patru ore, în pofida averselor de ploaie. Repetiţii se făceau de câteva săptămâni în localităţi din Tahiti, precum şi în alte insule polineziene ca Moorea, Raiatea sau Bora Bora. Se puteau antrena chiar şi internauţii prin programe pe internet.

Tahiti, numit adesea „tamure” de necunoscători, se dansează în lumea întreagă. Unii polinezieni se tem că li s-ar putea chiar lua această parte importantă a culturii lor. Coregrafa tahitiană Makau Foster apreciază că artele polineziene sunt ameninţate de succesul de care se bucură în străinătate. Ea se teme să nu se piardă paşii tradiţionali în favoarea aspectelor folclorice şi sportive ale dansului.

Aflată în mijlocul prietenelor ei dintr-o parohie protestantă, decana de vârstă a zilei, Mamie Tetua Matameamea (80 de ani), a strigat de bucurie când Miss Tahiti a anunţat oficial stabilirea recordului. Ea este gata să răspundă şi altor provocări culturale după ce, în 11 aprilie 2015, s-au adunat la Pepeete 4.750 de instrumentişti cu ukulele în încercarea de a depăşi un record deţinut anterior de englezi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: 20minutes.fr

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata