21 de state UE cer CE ca ajutoarele pentru agricultorii afectaţi de embargoul rus să nu fie acoperite din ”rezerva de criză”

Miniștrii agriculturii din 21 de state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au semnat luni, 10 noiembrie, o declarație comună în care cer Comisiei Europene să garanteze alocarea în bugetul pe anul 2015 a unor fonduri suficiente pentru ajutorarea agricultorilor afectați de embargoul rus, precum și pentru alte crize ce ar putea să apară, transmite AFP.

În textul convenit, cei 21 de miniștri insistă pe lângă Comisia Europeană să acorde compensațiile din suma de 450 de milioane de euro destinată finanțării Politicii Agricole Comune (PAC). Executivul european vrea să folosească această sumă pentru acoperirea unor deficite în bugetul pe anul în curs și să acorde agricultorilor ajutoarele din ”rezerva de criză specifică”, ce are o valoare totală de 432 de milioane de euro, dar care poate fi constituită numai în schimbul diminuării cu 1% a subvențiilor agricole obișnuite.

Comisia Europeană a anunțat deja că va oferi producătorilor de legume și de lactate, ce înregistrează pierderi în urma embargoului rus, compensații în valoare de 344 de milioane de euro, astfel că, dacă se va baza doar pe rezerva de criză, i-ar mai rămâne pentru anul viitor doar 88 de milioane de euro pentru eventuale noi măsuri de sprijinire a agricultorilor sau pentru orice altă situație neprevăzută.

”Rezerva de criză agricolă trebuie păstrată pentru a ne menține capacitatea de reacție pentru anul 2015 în eventualitatea agravării dificultăților economice sau a unei noi crize”, se argumentează în declarația semnată luni.

Însă o decizie concretă urmează să se ia în cadrul negocierilor privind bugetul UE pentru anul viitor, care trebuie definitivate pe 17 noiembrie.

În urma semnării declarației de luni, ministrul francez al agriculturii, Stephane Le Foll, apreciază că cele 21 de state semnatare vor avea motive întemeiate să blocheze negocierile bugetare dacă nu le vor fi satisfăcute cererile. El a adăugat că omologii săi german și italian nu au semnat declarația, deși aceștia și-ar fi exprimat susținerea pentru ea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata