2,5 milioane de sinistraţi şi 1.500 de morţi în inundaţiile din Pakistan

Riscul declanşării epidemiilor a crescut luni, 2 august, în Pakistan în urma celor mai grave inundaţii care afectează această ţară în ultimii 80 de ani şi care au făcut până în prezent 2,5 milioane de sinistraţi şi în care circa 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa, informează AFP.

Precipitaţii legate de muson au provocat inundaţii şi alunecări de teren, transportând mii de case şi devastând terenuri agricole în una dintre cele mai sărace zone din Pakistan.

Potrivit Comitetului internaţional al Crucii Roşii, aceste inundaţii fără precedent au afectat până la 2,5 milioane de persoane în toată ţara de la începutul săptămânii trecute. „În regiunile cele mai lovite, sate întregi au fost devastate subit de torente de apă”, a indicat Crucea Roşie, subliniind că mii de persoane „au pierdut totul”.

Ministrul informaţiilor din provincia Khyber Pakhtunkhwa, în nord-vestul ţării, Mian Iftikar Hussain a anunţat că 774 de morţi au fost înregistraţi, dar „numărul total al persoanelor ucise în inundaţii se situează între 1.200 şi 1.500”. Potrivit lui Anwer Kazmi, purtător de cuvânt al celei mai importante asociaţii caritabile a ţării, Edhi Foundation, cel puţin 1.256 de persoane au decedat, în districtul Swat fiind înregistrate 475 de decese.

Autorităţile au avertizat împotriva propagării holerei şi gastroenteritelor din cauza lipsei apei potabile. Astfel, Syed Zahir Ali Shah, ministrul sănătăţii din provincia Khyber Pakhtunkhwa, a estimat că circa 100.000 de copii sunt afectaţi de holeră şi de maladii gastrice. „Prioritatea noastră este mai întâi să-i evacuăm spre locuri sigure, iar apoi să-i îngrijim”, a spus el.

„Nevoile urgente rămân hrana, apa potabilă, corturile şi serviciile medicale”, a indicat la Geneva Biroul coordonării problemelor umanitare (OCHA).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata