Charlize Theron, la aniversarea a 40 de ani

Actrița cu chip angelic Charlize Theron s-a născut la 7 august 1975, fiind singurul copil al unei familii înstărite din Africa de Sud. A crescut la o fermă din orășelul Benoni, în apropiere de Johannesburg.

La șase ani, Charlize a început să ia lecții de balet.

”Așa am învățat să fiu disciplinată și să exersez mult, lucruri pe care le-am preluat și în actorie. Și am mai învățat să îmi dezvolt foarte mult imaginația”, spunea actrița.

A urmat școala primară Putfontein, apoi la 12 ani părinții au trimis-o la un internat, începând, în paralel, studiile la Școala Națională de Arte din Johannesburg.

Chiar dacă visul său era să devină balerină, la 16 ani, a câștigat un concurs de modelling — New Model Today, organizat la Salerno, Italia, mutându-se ulterior, la Milano împreună cu mama sa. După un an petrecut în Europa, ca model, a plecat la New York și apoi, la Miami. În New York, a urmat Școala de balet ”Joffrey Ballet”, însă o accidentare suferită la genunchi a pus capăt carierei de balerină, potrivit Biography.com

La 19 ani a plecat la Los Angeles, încercând să-și facă un nume în lumea filmului. După opt luni, a obținut primul său rol, unul în care nu a avut de spus nimic, în filmul ”Children of the Corn III” (1995). Cariera sa a luat amploare spre sfârșitul anilor ’90, când a jucat în producțiile de succes ”The Devil’s Advocate” (1997), ”Mighty Joe Young” (1998) și ”The Cider House Rules” (1999).

Succesul său a continuat și în 2000, an în care a fost protagonistă în patru filme produse de regizori apreciați: ”The Legend of Bagger Vance” (cu Will Smith și Matt Damon, în regia lui Robert Redford), ”Men of Honor” (alături de Robert de Niro și Cuba Gooding Jr.), ”Reindeer Games” (cu Ben Affleck); ”The Yards” (cu Mark Wahlberg, Joaquin Phoenix, James Caan și Faye Dunaway), potrivit IMDB.

În anul următor a apărut în drama romantică ”Sweet November”, alături de Keanu Reeves, și în ”The Curse of the Jade Scorpion”, un film regizat de Woody Allen, în care joacă alături de Helen Hunt, Dan Aykroyd și David Ogden Stiers. Au urmat: ”Walking Up In Reno” (2002), ”Trapped” (2002), ”The Italian Job” (2003).

Următorul film, ”Monster”, lansat tot în 2003, regizat de Patty Jenkins, în care a jucat împreună cu Christina Ricci, a fost foarte bine primit de criticii de film. Jurnalistul și scenaristul Roger Ebert a apreciat prestația actriței drept ”una dintre cele mai bune interpretări din istoria cinematografiei”. Interpretarea captivantă a lui Theron a rolului criminalei în serie Aileen Wuornos din acest film, i-a adus, printre numeroase distincții, și Premiul Oscar.

După semnarea unui contract cu creatorul John Galliano în 2004, Charlize Theron a apărut în reclamele ”J’adore, de Christian Dior”, devenind imaginea parfumurilor Dior.

Aprecierile pozitive au continuat să vină în lumea cinematografică. Rolul din ”North Country” (2005) i-a adus nominalizări la Globul de Aur și la Oscar, pentru cea mai bună actriță. Au urmat roluri în ”Hancock” (2008), ”The Burning Plain” (2009), ”Young Adult” (2011), ”Prometheus” (2012), ”Snow White and the Huntsman” (2012), ”A Million Ways to Die in the West” (2014), ”Dark Places” (2015).

Un alt succes cinematografic a fost producția, lansată în 2015, ”Mad Max: Fury Road”, regizată de George Miller, în care Charlize Theron interpretează rolul principal — Imperator Furiosa. Filmul a primit numeroase recenzii pozitive. Cât de mult aduce în prim plan acest film rolul femeii, chiar până la subordonarea aparentului erou, a surprins o mare parte a audienței, evidenția un articol publicat în ”The Guardian”, intitulat ”Charlize Theron on Mad Max: We live in a very toxic world” (Charlize Theron despre Mad Max: Trăim într-o lume foarte toxică).

”Citind scenariul, o parte din mine a fost șocată de cât de mult i s-a dat personajului și de modul în care, emoțional, conduce povestea”, a declarat Charlize Theron. Unii au fost consternați — mai notează autorul articolului.

Un blogger din SUA a numit filmul ”un cal troian al feminismului”, care promovează propaganda pro-feminitate sub paravanul unui ”film de popcorn”.

În anul 2008, actrița a anunțat că a devenit cetățean american, păstrându-și cetățenia sud-africană, potrivit Biography.com. A avut o relație de aproape un deceniu cu actorul irlandez Stuart Townsend, de care s-a despărțit în 2010. La sfârșitul anului 2013, au apărut informații în presă despre o legătură romantică cu actorul Sean Penn, dar în luna iunie 2015 cei doi s-au separat. Actrița are un fiu, Jackson, adoptat în 2012, și o fiică, August, adoptată în 2015. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata