70 de ani de la bombardamentul atomic de la Hiroshima

Clopotele au bătut joi, 6 august, la ora locală 08.15 (miercuri, 23.15 GMT) la Hiroshima, la împlinirea a 70 de ani de la lansarea de către un bombardier american a bombei atomice, primul atac nuclear din istoria omenirii, care a condus la capitularea Japoniei și încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite AFP.

La 6 august 1945, un avion de tip B-29 numit Enola Gay, care zbura la mare altitudinea deasupra orașului japonez, a lansat o bombă cu uraniu dotată cu o forță destructivă echivalentă cu 16 kilotone de TNT (trinitrotoluen). Se estimează că aproximativ 140.000 de persoane și-au pierdut viața, fie în momentul impactului, fie ulterior, din cauza radiațiilor.

***

La scurt timp după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, un grup de fizicieni atomiști din Europa au propus guvernului Statelor Unite inițierea unui program care să conducă la fabricarea unei noi arme, o bombă atomică, cu o putere de distrugere imensă.

În total, în acest proiect ultrasecret (proiectul Manhattan) au fost angrenate peste 130 de mii de persoane, iar costurile s-au ridicat la peste 2 miliarde de dolari. Fizicienii au asigurat responsabilii militari spre sfârșitul anului 1943 că realizarea unei bombe atomice este sigură.

Forțele aeriene au început pregătirile pentru acest nou tip de bombardament, la comanda unității responsabile de îndeplinirea acestei misiuni fiind numit unul dintre cei mai experimentați piloți de bombardament din forțele aeriene americane (USAAF), colonelul Paul W. Tibbets Jr.

Colonelul Tibbets Jr. și-a selectat echipajele, formând în decembrie 1944, Grupul mixt 509. Cele 15 echipaje selectate au început antrenamentele speciale (proiectul ”Silver Plate”) pe bombardiere B-29 modificate: zboruri lungi, la altitudini înalte, de peste 9.000 de metri, manevre bruște de dezangajare, lansări ale unor dispozitive speciale de peste 4 tone.

La 26 aprilie 1945, colonelul Tibbets Jr. a declarat grupul pregătit pentru acest tip de misiuni, cele 15 aparate fiind dislocate pe micul aerodrom de pe insula Tinian, la circa 2.000 km de Tokyo.

La 6 august 1945, avionul B-29 manevrat de Tibbets, botezat ”Enola Gay”, lansa la ora locală 8 și 15 minute, deasupra orașului Hiroshima, prima bombă atomică, ”Little Boy”. Orașul a fost distrus în totalitate de explozia care a echivalat cu 20 de mii de tone de TNT și care a provocat moartea pe loc sau în urma radiațiilor a 140.000 de oameni.

Trei zile mai târziu, la 9 august, un alt B-29, ”Bock’s Car”, pilotat de maiorul Sweeney, lansa la ora locală 11.02, bomba ”Fat Boy”, acesta fiind cel de-al doilea atac asupra unui oraș nipon, respectiv Nagasaki. Alte 70.000 de persoane au murit în explozia atomică de la Nagasaki.

Aceste atacuri au grăbit capitularea Japoniei (15 august 1945) și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, armistițiul fiind semnat la 2 septembrie 1945, pe puntea navei americane USS Missouri.

Memorialul Păcii de la Hiroshima sau Domul Bombei Atomice (Genbaku Dome) reprezintă unica structură rămasă în picioare, în zona distrusă de bombardamentul atomic din august 1945.

Clădirea a intrat într-un proces de conservare odată cu reconstrucția orașului. În 1966, Consiliul local a adoptat o rezoluție prin care clădirea urma să fie păstrată în aceeași stare pentru totdeauna, potrivit http://whc.unesco.org/, fiind un puternic simbol al celei mai distructive forțe create de om și reprezentând, totodată, speranța pentru pacea mondială, dar și pentru eliminarea armelor nucleare.

Adunarea Prefecturii din Hiroshima a hotărât în 1910, construirea unei săli de expoziții în vederea promovării producției industriale din regiune. Construcția a început în 1914 urmând planurile arhitectului ceh Jan Letzel, și s-a încheiat în 1915. În 1933 numele i-a fost schimbat în Sala promovării industriale a Prefecturii Hiroshima, după cum menționează același site.

Memorialul Păcii de la Hiroshima se află amplasat, în prezent, în Parcul Memorial al Păcii, care a fost realizat între 1950-1964. Tot aici se află și Muzeul Memorial al Păcii deschis în 1955. Totul se întinde pe o suprafață de 42.7 hectare.

În fiecare an, la 6 august, este organizată o ceremonie în Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima, unde sunt comemorate victimele bombelor atomice.

Domul Bombei Atomice din Hiroshima a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1996. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata