75 de ani de la naşterea muzicianului John Lennon

John Winston Ono Lennon s-a născut la Liverpool, la 9 octombrie 1940. A urmat Doverdale Primary School, Quarrybank High School și Liverpool Art School (chitară, orgă și armonică).

Turnura în viața lui a apărut atunci când a dezvoltat o puternică pasiune pentru skiffle, un fel de rock and roll, potrivit site-ului www.bestmusic.ro.

Lennon a urmat cursurile de Belles Artes din orașul său și aici a cunoscut-o pe Cynthia Powell, care mai târziu va deveni soția sa. A făcut parte din numeroase grupuri, cum au fost: The Quarry Men, Johnny & The Moondogs și John & The Silver Beetles, în acestea era acompaniat de colegi de școală, printre care și Stuart Sutcliffe.

În 1956, în timpul unei petreceri, un prieten comun al lui John și al lui Paul McCartney, Ivan Vaughan, îi prezenta unul altuia. John îl invita pe Paul să formeze un grup pentru a putea cânta la chitară iar mai târziu intră în formație și George Harrison, propus de McCartney.

Din necesitatea de a avea un baterist, a fost cooptat Pete Best. După proba pe care au dat-o pentru înregistrarea unui disc cu Parlophone, producătorul artistic, George Martin, le-a sugerat un schimb de ritm și de baterist. Membrii fondatori ai grupului au luat decizia să-l coopteze pe Ringo Starr, pe atunci baterist al grupului Rory Storm, potrivit site-ului www.cinemarx.ro.

Numele grupului evolua de la John & The Silver Beetles, la John Silver & The Beatles și apoi la numele care va face istorie. John a fost cel care a avut ideea numelui The Beatles, unind ultima parte a cuvântului „beetles” („scarabeu”) cu „beat”, din cauza muzicii pe care o cântau.

În 1962 a început succesul în Anglia cu primul lor single, ”Love Me Do”, și în luna august a aceluiași an John se căsătorea cu Cynthia, cu care a avut primul său copil, actualul muzician Julian Lennon. Un an mai târziu, grupul înregistra primul disc — ”Please Please Me”. În același an au cucerit piața Americii de nord cu discul ”With The Beatles”. Începând din acel moment, faima grupului nu numai că a crescut, dar s-a transformat într-un fenomen de masă, cu influență nu numai în muzică, ci și în comportamentul tineretului.

Trupa a început să scoată hit după hit, toate ajungând în topuri pe locul I. Lennon și McCartney erau cei care creau muzica grupului. În 1965, cei patru au fost decorați de regina Elisabeta II cu Ordinul Imperiului Britanic pentru contribuții deosebite (redresarea balanței financiare a Angliei grație vânzării masive de discuri ale grupului).

Au început turneele prin lume și au devenit foarte populari. Acest lucru s-a schimbat când, la o conferință de presă, Lennon a afirmat ”The Beatles sunt mai populari decât Iisus”, provocând un scandal imens în toată America. Au hotărât să termine turneul și să se întoarcă acasă în 1966, precizează bestmusic.ro.

În același an, John a cunoscut-o pe artista plastică japoneză Yoko Ono în timp ce vizita o expoziție de a acesteia din New York. Yoko a devenit marea dragoste a vieții lui și cei doi s-au căsătorit în Gibraltar câțiva ani mai târziu, după divorțul lui Lennon de Cynthia Powell.

Yoko l-a determinat să experimenteze și alte tipuri de muzică și i-a influențat definitiv personalitatea lui Lennon, i-a schimbat modul de a gândi, dar a reprezentat și motivul neînțelegerilor ce au început să apară între John și Paul, care au dus în final la destrămarea grupului în 1969, potrivit site-ului www.cinemarx.ro.

În 1970, după desființarea oficială a grupului The Beatles, a început cariera de solist a lui Lennon, apărându-i trei albume experimentale înregistrate cu ajutorul lui Yoko Ono: ”Unfinished Music No.1: Two Virgins”, ”Unfinished Music No.2: Life with the Lions” și ”Wedding Album”. Tot în 1970 este lansat ”John Lennon/Plastic Ono Band”, primul album de studio a lui John Lennon singur, cu teme ca ”Mother”, dedicată părinților săi, ”Working Class Hero” sau ”God”, precizează site-ul amintit.

Un nou disc apare în 1971, ”Imagine”, după care muzicianul decide să se mute de la Londra la New York, unde a început o campanie politică în favoarea păcii, prin concerte și mitinguri care i-au adus repede calificativul de „Persona Non Grata” a orașului New York.

În discurile următoare — ”Some Time in New York City” (1972), ”Mind Games” (1973), ”Walls and Bridges” (1974) și ”Rock ‘n’ Roll” (1975), a menținut același standard înalt al calității muzicii, cu ocazionale apariții ale prietenilor: George Harrison, Billy Preston, Harry Nilsson, Elton John sau David Bowie. Cântecul ”Whatever Gets You through the Night”, cu Elton John la pian, a fost numărul I în Billboard.

În vara lui 1973, John se desparte de Yoko și se instalează la Los Angeles cu May Pang, tânăra sa asistentă. A fost perioada de reîntoarcere la rock. Împreună cu producătorul Phil Spector înregistrează ”Walls and Bridges”, apoi albumul ”Rock’n Roll”, constituind o repriză de classic rock’n’roll cum a fost ”Be-Bop-A-Lula” sau ”Peggy Sue”. La începutul lui 1975, Lennon se întoarce la Yoko Ono, în același an născându-se fiul lor, Sean Taro Ono Lennon.

În 1980, după cinci ani de la ultimul său album, Lennon a lansat ”Double Fantasy”, care avea ca temă de început „(Just like) starting over”. A avut un succes imens, astfel încât Lennon s-a întors în studio pentru a înregistra albumul ”Milk and Honey”.

La 8 decembrie 1980, în timp ce se întorcea spre apartamentul său din clădirea Dakota, împreuna cu Yoko, după o serie de înregistrări, Mark David Chapman a tras asupra artistului cu un revolver cinci focuri. Patru din ele l-au lovit în spate și a murit câteva minute mai târziu, într-o mașină a unei patrule de poliție, în drum spre spital.

În anii următori au fost organizate numeroase concertele de comemorare la care au participat muzicieni de renume. Din anul 2000, orașul natal al artistului, Liverpool, a hotărât schimbarea numelui aeroportului în Aeroportul John Lennon.

În octombrie 2007 a fost inaugurat monumentul din Insula Videy, din Islanda, numit ”Imagine Peace Tower”, opera văduvei lui Lennon, care a fost însoțită cu această ocazie de fiul său Sean, de Ringo Starr și Olivia Harrison, văduva lui George Harrison, mai precizează site-ul cinemarx.ro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata