A plagiat Led Zeppelin „Stairway to Heaven”?

Un tribunal din Los Angeles va decide dacă legendara trupă Led Zeppelin a plagiat primele acorduri ale celebrului lor cântec „Stairway to Heaven”, după ce a fost admisă o plângere depusă împotriva trupei britanice, relatează AFP.

Judecătorul Gary Klausner a explicat că notele iniţiale ale ‘Stairway to Heaven’ sunt suficient de similare cu cele ale piesei instrumentale ‘Taurus’, a grupului american Spirit, un motiv suficient pentru ca un complet să judece cazul.

Grupul ‘Spirit’, care nu a cunoscut faima uriaşă a trupei britanice Led Zeppelin, afirmă că piesa lor ‘Taurus’ lansată în 1967 a inspirat primele acorduri ale hitului ‘Stairway to Heaven’ înregistrat la Londra în decembrie 1970-ianuarie 1971 şi care a devenit unul din cântecele cele mai cunoscute din istoria rockului.

După doi ani de proceduri judiciare, judecătorul a recunoscut că există suficiente elemente pentru a spune că piesa a fost furată, dar a precizat că problema trebuie tranşată în proces, la 10 mai, în faţa unui complet de judecată din Los Angeles.

Reprezentantul grupului Spirit nu a reuşit să aducă dovada unei similitudini frapante, dar a reuşit să ridice această întrebare pentru a fi dezbătută în justiţie, a precizat Gary Klausner, într-o decizie publicată luni.

Membrii în viaţă ai trupei Led Zeppelin au asigurat tribunalul că nu au avut nicio interacţiune concretă cu Spirit şi nici nu au ascultat muzica acestui grup. Ei au explicat că în deschiderea piesei ‘Stairway to Heaven’ există o progresie de acorduri foarte populare în muzică şi că restul cântecului de 8 minute nu este pus în cauză.

Judecătorul a apreciat totuşi că există similitudini între cele două cântece mai ales în linia basului. Chitaristul grupului Spirit, Randy Wolfe, care a murit în 1997, nu a făcut niciodată plângere în acest sens. Reprezentantul său, Michael Skidmore, este cel care a depus plângerea în 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata