Accesul SUA la datele bancare europene suscită tot mai multe critici

UE este pe cale sa inceapa discutii cu SUA referitor la acordarea accesului la datele bancare, in scopul combaterii terorismului, politicienii germani din intreg spectrul politic aratându-se indignati, in timp ce unii membri ai Parlamentului European (PE) afirma ca vor incerca sa demonteze orice intelegere care violeaza dreptul la confidentialitate, scrie Der Spiegel.

Luni, ministrii de externe din statele membre ale Uniunii au dat Comisiei Europene si Suediei (detinatoarea presedintiei rotative a UE) aprobarea pentru a negocia un acord cu Washingtonul, prin care sa se permita SUA verificarea datelor bancare ale cetatenilor europeni.

Guido Westerwelle, seful liberalilor germani (FDP – Partidul Liber Democrat/Freie Demokratische Partei), a criticat acest pas, aratând ca este “total inacceptabiľ ca autoritatile americane sa primeasca acces la tranzactiile bancare germane.

SUA au inceput sa controleze tranzactiile derulate de SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Transactions – Societatea pentru Tranzactii Financiare Interbancare Mondiale) dupa atacurile de la 11 septembrie. SWIFT, care are cartierul general in Belgia, planuieste sa-si mute serverele si baza sa de date – aflate actualmente in SUA – in Europa.

Dat fiind legile mai stricte referitoare la confidentialitate din Europa, SUA vor fi nevoite sa ceara permisiunea UE inainte de a avea acces la informatiile sensibile. SWIFT este responsabil pentru 15 milioane de transferuri bancare pe zi, intre un total de 8.000 de banci si alte institutii financiare.

Guverne le europene sunt de acord ca accesul la datele bancare poate fi un instrument util de combatere a terorismului, insa multi politiceni germani au sunat alarma legat de ajungerea datelor private ale cetatenilor europeni in mâna autoritatilor antiteroriste din SUA.

Max Stadler, membru FDP in Bundestag (camera inferioara a parlamentului german), declara in paginile ziarului Berliner Zeitung ca partidul sau respinge acordul din cauza lipsei protectiei confidentialitatii datelor.

Vicepresedinta partidului de extrema-stânga, DieLinke (Partidul Stângii), Halina Wawzyniak, declara si ea aceluiasi ziar ca “exista pericolul ca orice persoana care transfera fie si un cent dintr-un cont in altul sa devina prada verificarilor” iar Juergen Trittin, vicepresedintele fractiunii parlamentare a Verzilor germani, spunea ca este “un lucru complet disproportionat si excesiv sa cedezi date bancare fara sa fi suspect de delicte”.

El adauga ca o astfel de abordare este un fel de “spionat pe sub patura” iar guvernul german “nu trebuie sa accepte acest atac la principiile confidentialitatii date lor”.

Miercuri, 22 iulie, comisarul european pentru justitie, libertate si securitate, Jacques Barrot, le spunea membrilor PE ca orice acord cu Washingtonul ar urma sa fie unul interimar, care sa dureze pâna la ratificarea finala a Tratatului de la Lisabona.

Tratatul intârziat, destinat reglementarii modului in care UE isi conduce afacerile, va acorda PE o influenta mai mare asupra legislatiei europene. Unii parlamentari se arata insa indignati ca nu sunt consultati si ei legat de acest acord temporar.

Luni, seful fractiunii Verzilor din PE, Daniel Cohn-Bendit, afirma ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, “se joaca cu focuľ, adaugând ca acesta ar trebui ori sa includa parlamentul in negocieri ori sa le stopeze cu totul.

El avertiza in ziarul Berliner Zeitung ca, in caz contrar, ar putea aparea “un puci masiv in parlamenť.

Markus Ferber, parlamentar european din partea CSU (Uniunea Crestin-Sociala din Bavaria, partid sora al CDU), declara la emisiunea de stiri Tagesschau (Retrospectiva Zilei) de luni ca planul de negociere a unui acord cu SUA este “o incercare constienta de scurtcircuitare a PE prin permiterea unor atacuri asa de ample si grave la drepturile la confidentialitate”.

Însarcinatul german pentru protectia datelor, Alexander Dix, califica planul drept “inacceptabiľ si cerea guvernului german sa i se opuna.

El declara ziarului Berliner Zeitung ca UE doreste sa impuna aceste planuri dat fiind ca, odata Tratatul de la Lisabona ratificat, orice acord va avea nevoie de sprijinul PE.

Guenter Gloser, ministru de stat pentru afaceri europene, afirma ca in negocierile cu Washingtonul confidentialitatea datelor va juca un rol important, in cadrul discutiilor preliminare guvernul german fiind foarte explicit in ce priveste respectarea pe perioada discutiilor a cadrului stabilit.

Berlinul doreste ca toate chestiunile legate de protectia legala sa fie clarificate inainte de incheierea acordului, spunea el, pentru ca cetatenii sa se poata apara in caz ca sunt acuzati de autoritatile americane de implicare in activitati teroriste.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata