Această piatră sculptată veche de 2.000 de ani este cea mai veche hartă din Europa

O placă de piatră, gravată cu linii complicate și motive care datează din epoca bronzului, s-a dovedit a fi cea mai veche hartă din Europa, spun cercetătorii.
Folosind sondaje 3D de înaltă rezoluție și fotogrametrie, cercetătorii au reexaminat placa Saint-Bélec – o bucată de piatră gravată și parțial ruptă care a fost descoperită în 1900, dar uitată de aproape un secol.

Cercetătorii de la Institutul Național Francez pentru Cercetări Arheologice Preventive (Inrap), Universitatea din Bournemouth din Marea Britanie, Centrul Național Francez pentru Cercetări Științifice (CNRS) și Universitatea din Bretania de Vest spun că studiul recent al pietrei a arătat că este cel mai vechi obiect cartografic care reprezintă un teritoriu cunoscut în Europa.

Placa, care se mândrește cu sculpturi complicate și motive împrăștiate, a avut o viață aglomerată: dezgropată dintr-o movilă funerară din vestul Bretaniei, se crede că a fost refolosită într-o înmormântare antică spre sfârșitul primei epoci a bronzului (între 1900 și 1640 BCE), spun experții, unde a format un perete dintr-o cutie mică, asemănătoare unui sicriu, care conține rămășițe umane. La momentul săpăturii, placa de 12,7 metri lungime era deja spartă și lipsea jumătatea superioară.

În 1900, a fost mutată într-un muzeu privat și, până în anii 1990, a fost depozitată în Muzeul Național de Arheologie din castelul Saint-Germain-en-Laye, într-o nișă din șanțul castelului. În 2014, a fost redescoperită într-unul dintre beciurile muzeului.

La studierea plăcii redescoperite, cercetătorii au descoperit că sculpturile semănau cu o hartă, cu motive repetate unite prin linii.
Au observat că suprafața sa a fost în mod deliberat în formă 3D pentru a reprezenta o vale, cu linii în piatră despre care se crede că reprezintă o rețea fluvială.

Echipa a observat similitudini între gravurile și elementele peisajului din vestul Bretaniei, teritoriul reprezentat pe lespede pare să prezinte o regiune de aproximativ 19 mile pe 13 mile, de-a lungul cursului râului Odet.
Clément Nicolas, cercetător postdoctoral la Universitatea Bournemouth și primul autor al studiului, a declarat pentru CNN că descoperirea „evidențiază cunoștințele cartografice ale societăților preistorice”.

Dar există încă multe necunoscute, inclusiv de ce a fost ruptă placa în primul rând.
„Piatra Saint-Bélec descrie teritoriul unei entități politice puternic ierarhizate care a controlat strict un teritoriu la începutul epocii bronzului, iar ruperea acestuia ar fi putut indica condamnare și deconsacrare”, a spus Nicolas.

Sursa: edition.cnn
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata