Acordarea unui credit Greciei nu reprezintă o salvare de la faliment

Acordarea de împrumuturi Greciei la o dobândă ‘normală’, nu ar fi un ‘bailout’ (salvare de la faliment), a declarat marţi (23 martie 2010) Vitor Constancio, membru în boardul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters.

Vitor Constancio, care pe lângă funcţia de guvernator al Băncii centrale a Portugaliei a fost nominalizat şi la funcţia de vicepreşedinte al BCE, a apreciat că nu este necesară o modificare a tratatului Uniunii Europene pentru a găsi o modalitate de sprijinire a Greciei, ţară care se confruntă cu un nivel ridicat al deficitului şi datoriei publice.

‘Trebuie să înţelegem ce este un ‘bailout’. Ceea ce se menţionează în tratat este faptul că este interzis pentru Uniunea Monetară sau o ţară să preia datoriile unei alte ţări membre’, a declarat Vitor Constancio, cu ocazia audierii sale în faţa comisiei economice a Parlamentului European.
‘Însă, evident, un credit nu este un ‘bailout’. Creditul este credit. Dacă se acordă un credit la o dobândă normală, şi nu subvenţionată, atunci aceasta nu poate fi considerată un ‘bailout”, a apreciat Constancio.

De asemenea, guvernatorul Băncii centrale a Portugaliei a apreciat că, dacă Grecia merge la Fondul Monetar Internaţional pentru ajutor, atunci moneda euro şi credibilitatea zonei euro ar avea de suferit. ‘O ţară membră a zonei euro care merge la FMI ar putea fi interpretat de piaţa internaţională ca un semn de slăbiciune, cu efecte negative pentru euro.

Avem mijloacele pentru a ajuta noi înşine Grecia. Cadrul instituţional european este capabil să abordeze o problemă de acest gen’, a apreciat Vitor Constancio. Confruntată cu o datorie publică de 120 de procente din PIB, Grecia are de gând să reducă în acest an deficitul public de la 12,7 procente la 8,7 procente din PIB. Mulţi analişti se tem că Grecia va avea nevoie de sprijin extern pentru serviciul datoriei externe.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata