Acțiunile băncilor europene s-au vândut brusc după scăderi abrupte în SUA

188

Vânzarea de 52,4 miliarde de dolari a acțiunilor băncilor americane s-a extins vineri în Europa, acțiunile Deutsche Bank scăzând cu 8%, iar Société Générale și HSBC scăzând ambele cu 5%.

Investitorii au renunțat joi la acțiunile celor mai mari bănci din SUA din cauza dificultăților de la Silicon Valley Bank, un mic creditor axat pe tehnologie, care a dezvăluit o pierdere de 1,8 miliarde de dolari la vânzarea unui portofoliu de valori mobiliare.

JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup și Wells Fargo au fost toate afectate de vânzări, pe care analiștii le-au atribuit temerilor investitorilor cu privire la valoarea portofoliilor de obligațiuni ale băncilor și la scăderea depozitelor.

Indicele Stoxx Europe 600 Banks a scăzut vineri cu până la 4,5%, atingând cel mai scăzut punct din mai bine de o lună, acțiunile Credit Suisse atingând un nou minim interzial de 2,50 SFr, scăzând cu 3%. Santander și ING au scăzut ambele cu 4,4%.

Indicele mai larg Stoxx 600 a scăzut cu 1,22%, în timp ce FTSE 100, cu o scădere mare de 1,64%, a scăzut.

Băncile au fost unul dintre sectoarele cu cele mai puternice performanțe din Europa, cu acțiunile în creștere cu 20% în ultimele șase luni. Creditorii au strâns roadele din creșterea ratelor dobânzilor, deoarece profiturile lor cresc din diferența dintre ceea ce plătesc în rate la depozit și ceea ce câștigă din împrumuturi.

Analiștii și investitorii au spus că nu se așteptau ca scăderea acțiunilor de vineri să anunțe o corecție mai amplă la nivelul băncilor europene.

Gary Kirk, manager de portofoliu la TwentyFour, a spus că problemele de la SVB sunt „idiosincratice”, iar băncile europene au fost mai izolate împotriva pierderilor din portofoliile lor de obligațiuni.

„Ne așteptăm la o oarecare slăbiciune a acțiunilor băncilor europene astăzi, cu unele scăderi ale prețurilor obligațiunilor (în special AT1), dar ne așteptăm ca acest lucru să fie de scurtă durată, deoarece investitorii încep să aprecieze că, cu rate mai mari, beneficiul real este marjele nete de dobândă mai puternice, care întăresc efectiv echilibrul. foaie”, a adăugat el.

Analiștii de la Barclays au spus că, în timp ce preocupările tot mai mari cu privire la credite ar putea afecta sectorul bancar, creditorii au fost rezistenți la scăderea depozitelor.

„Vedem loc pentru îmbunătățiri suplimentare ale câștigurilor din cauza ratelor în creștere, în timp ce pozițiile puternice de capital, provizioanele ridicate și efectul de levier redus pun sectorul într-o poziție bună pentru a face față riscului de credit”, au scris ei.

Patrick Spencer, vicepreședinte pentru acțiuni la Baird Capital, a spus că problemele de la SVB sunt foarte „specifice companiei” și că nu există puține lucruri care să sugereze că alte bănci din SUA sau Europa sunt vulnerabile. SVB, care a scăzut cu 60 la sută joi, a scăzut cu încă 44 la sută în tranzacțiile înainte de piață vineri.

„Nasdaq-ul ar putea fi lovit deoarece depozitele care erau în SVB erau din sectorul tehnologic. Dar contractele futures au scăzut cu doar 0,1%, așa că piața nu cere panică”, a spus el.

„Pe măsură ce banii devin mai scumpi, primim mai multe valori implicite, în special în tehnologie și cripto. Este un ciclu clasic.

„Concluzia pentru noi este că evaluările (la nivelul acțiunilor băncii în general) sunt prea convingătoare pentru a fi ignorate. Am profitat de această vânzare indusă de panică.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online