Acțiunile mondiale au scăzut de la nivelurile record, deoarece cazurile COVID-19 depășesc 90 de milioane

44

Conform Reuters, numărul cazurilor de coronavirus la nivel mondial a depășit 90 de milioane luni.

Acțiunile europene au scăzut la tranzacționare, odată cu creșterea numărului de cazuri de coronavirus pe continent, iar China a scăzut stocurile de mărfuri. DAX din Germania a pierdut 0,75%, FTSE 100 din Marea Britanie, FTSE MIB din Italia și CAC 40 din Franța au scăzut cu aproximativ jumătate la sută fiecare, iar IBEX din Spania a scăzut cu 0,1%.

Cu piețele bursiere din Asia, de asemenea, mai scăzute, indicele MSCI All Country World, care urmărește acțiunile din 49 de țări, a scăzut cu 0,2%, chiar în afara maximelor record de vineri.

Acțiunile pentru S&P 500 au scăzut cu 0,6% față de maximele record, după ce au câștigat 1,8% săptămâna trecută. EUROSTOXX 50 futures a scăzut cu 0,1%, iar plafonul FTSE a fost plat.

“A existat un optimism teribil cu privire la perspectivele de stimulare, administrația Biden câștigând cele două locuri din Senatul Georgiei”, a declarat Michael Hewson, analist șef de piețe la CMC Markets din Londra, menționând recordurile de vineri.

„Raportul privind salariile de vineri a fost dezamăgitor, subliniind necesitatea unui răspuns fiscal mai semnificativ. Dar, pe măsură ce ne îndreptăm spre a doua săptămână a noului an, cred că o parte din acest optimism s-a temperat puțin. ”

În Asia, cel mai amplu indice Morgan Stanley Capital International (MSCI) al acțiunilor Asia-Pacific în afara Japoniei a scăzut cu 0,1%, după ce săptămâna trecută a crescut cu 5% înregistrând maxime.  Jetoanele chinezești au scăzut cu 1%.

Săptămâna trecută, bancherii din Wall Street au avertizat cu privire la piețele bursiere de top și o retragere care se apropia după exuberanța de la un stimulent economic fără precedent care a condus la prețuri „spumoase” ale activelor. “Cred că există o percepție că  probabil piețele devin ușor înaintea lor”, a spus Hewson.

Mark Haefele, director de investiții la UBS Global Wealth Management, a declarat într-o notă adresată clienților că nu vede evaluările ca o barieră pentru ca raliul de capital să continue, „mai ales pe fondul stimulului politic continuu și al lansării vaccinurilor. ”

Randamentele Trezoreriei pe termen mai lung au fost cele mai mari din martie, după ce raportul de locuri de muncă slabe de vineri a susținut speculațiile cu privire la mai multe stimulente fiscale din SUA acum, când democrații au controlul asupra guvernului.

Președintele ales Joe Biden urmează să anunțe săptămâna aceasta planuri pentru „trilioane” în noile facturi de scutire, dintre care multe vor fi plătite prin creșterea împrumuturilor.

Vicepreședintele Richard Clarida a declarat că nu va avea loc nicio schimbare în curând asupra datoriei de 120 miliarde de dolari pe care Rezerva Federală o cumpără în fiecare lună.
Rezerva Federală fiind reticentă să cumpere obligațiuni mai vechi, randamentele la 10 ani ale Trezoreriei au crescut săptămâna trecută cu aproape 20 de puncte de bază la 1,12%, cea mai mare creștere săptămânală din iunie.

Mark Cabana, de la BofA, a avertizat că stimulul ar putea exercita o presiune suplimentară asupra dolarului și ar putea determina reducerea Rezervei Federale mai târziu în acest an.

„O reducere timpurie a Rezervei Federale creează riscuri pozitive pentru obiectivul nostru de trezorerie de 1,5% la sfârșitul anului și susține așteptările noastre pe termen lung pentru ratele neutre care se îndreaptă spre 3%”, a spus el într-o notă adresată clienților.

Raportul privind salariile slabe va spori interesul pentru datele SUA privind inflația, vânzările cu amănuntul și sentimentul consumatorilor.

Câștigurile vor fi, de asemenea, în centrul atenției, deoarece JP Morgan, Citigroup și Wells Fargo sunt printre primele companii care au publicat rezultatele trimestrului IV pe 15 ianuarie.

La rândul său, creșterea randamentelor a oferit un oarecare sprijin dolarului, care a crescut până la 90,338 față de un coș de valute de la minimul de săptămâna trecută de 89,206.

Euro s-a retras la 1,2185 dolari de la un top recent de 1,2349 dolari. Dolarul a câștigat, de asemenea, la 104,18 yeni dintr-o adâncitură de 102,57 de săptămâna trecută.

Creșterea bruscă a obligațiunilor produce subminarea aurului, care nu plătește nicio dobândă și a scăzut cu 1,1%, până la 1.828 dolari pe uncie, față de ultimul său vârf de 1.959 dolari.

Prețurile petrolului s-au confruntat cu profituri după ce vineri au atins nivelul maxim din aproape un an, câștigând 8% în săptămâna următoare, după ce Arabia Saudită s-a angajat să reducă producția.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online