Activele ucrainene afectate de violenţele care au provocat decesul a cel puţin 25 de persoane

Obligaţiunile guvernamentale şi moneda ucraineană au înregistrat scăderi semnificative miercuri, după violenţele fără precedent care au avut loc marţi la Kiev, punând noi presiuni pe rubla rusească care a atins un nou minim istoric în raport cu moneda euro, transmite Reuters.

Conform unui bilanţ reactualizat miercuri, cel puţin 25 de persoane şi-au pierdut viaţa în violenţele ce au reizbucnit cu o intensitate fără precedent marţi la Kiev.

‘Este evident că situaţia se agravează. Se pare că va fi mai rău înainte de a fi mai bine’, a declarat Ilan Solot, trader la Brown Brothers Harriman.

Contractele credit default swap (CDS) prin care investitorii asigură datoriile Ucrainei faţă de posibilitatea de neplată pe cinci ani au urcat până la 1.271 puncte de bază, cel mai ridicat nivel de după luna decembrie 2009, potrivit firmei Markit. De asemenea, hryvna ucraineană a scăzut până la 9,0 unităţi pentru un dolar, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Analiştii de la Bank of America Merrill Lynch estimează că datorii ucrainene în valoare de aproximativ nouă miliarde de dolari ajung la maturitate în acest an, dintre care aproximativ 3,6 miliarde de dolari reprezintă împrumuturile acordate Ucrainei de Fondul Monetar Internaţional, iar cea mai mare parte a rambursărilor ar urma să aibă loc în prima jumătate a acestui an. De asemenea, Ucraina are de plătit în primul semestru dobânzi în valoare de 600 milioane de dolari în contul datoriei externe. Aceasta în condiţiile în care rezervele valutare ale Ucrainei sunt la18 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani, după ce banca centrală a alocat aproximativ opt procente din rezervele sale pentru intervenţii valutare numai în luna ianuarie.

‘În absenţa clarităţii cu privire la politicile care vor fi adoptate în următoarele luni, credem că există riscul unor probleme de lichiditate’, se arată într-un raport trimis clienţilor Bank of America Merrill Lynch.

Problemele din Ucraina afectează şi rubla rusească, în condiţiile în care Moscova este un aliat important al preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici şi a promis un pachet de sprijin în valoare de 15 miliarde de dolari. Miercuri rubla rusească a trecut pentru prima dată pragul de 49 de ruble pentru un euro, în timp ce dolarul a urcat până la 35,68 ruble, cea mai mare cotaţie înregistrată după 2009.

La finele lunii trecute, agenţia de evaluare Standard & Poor’s a retrogradat Ucraina la ‘CCC plus’, iar ulterior şi celelalte mari agenţii de rating au luat măsuri similare, Moody’s coborând ratingul Ucrainei la ‘Caa2’ iar Fitch a retrogradat Ucraina la ‘CCC’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata