Actualul val de frig se datorează unui fenomen de “blocaj” meteo

Valul de frig ce s-a abatut de câteva saptamâni asupra unei mari parti din emisfera nordica se datoreaza unui “blocaj” al circulatiei aerului, fenomen rar, dar bine cunoscut de specialisti, a informat Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), citata de cotidianul La Libre Belgique.

“Pentru moment, singura explicatie a actualului val de frig este o situatie meteorologica de “blocaj”, spune Omar Baddour, meteorolog la OMM. El este de parere ca e “prea devreme sa vorbim de interactiuni” cu fenomenul climatic El Nino, a carui intoarcere a fost anuntata de OMM de câteva luni.

El Nino este o incalzire ciclica a apelor Pacificului ecuatorial, insotita de manifestari atmosferice neobisnuite in lumea intreaga. Fenomenul de blocaj se caracterizeaza printr-o schimbare in circulatia aerului, care are loc in general iarna in emisfera nordica de la vest la est. “Schimbarea consta acum intr-o miscare de la nord spre sud. Când acesta miscare este foarte intinsa, la scara planetara, si dureaza mai multe saptamâni, este vorba de blocaj”, afirma meteorologul.

În prezent, aerul rece coboara direct de la Polul Nord spre Statele Unite si Mexic, pe de-o parte, iar pe de alta parte, pe o axa meridionala care acopera toata Europa occidentala (de la tarile scandinave pâna in vestul Marii Mediterane, trecând prin Marea Britanie, Franta, Germania si Spania), si apoi spre Rusia orientala si China.
“Un blocaj la o asemenea scara nu se intâmpla prea des, ci o data la 30-50 de ani”, spune expertul, precizând ca meteorologii il atribuie “unor fenomene atmosferice interne, a caror functionare este foarte complexa”.

Oricum, actualul blocaj este pe sfârsite, potrivit specialistului. “În general, fenomenul dureaza câteva saptamâni, o luna sau o luna si jumatate. A inceput in decembrie, episodul fiind acum pe sfârsite”, incheie meteorogul de la OMM, citat de cotidianul La Libre Belgique.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata