Acuzarea lui Trump: Senatul spune că procesul este constituțional și poate continua

Senatul SUA a constatat că procesul de destituire a fostului președinte Donald Trump este constituțional, permițând începerea procedurilor complete.

Echipa de apărare a lui Trump a susținut că nu ar putea fi judecat după părăsirea Casei Albe.

Dar o majoritate de 56-44 a votat în favoarea continuării, cu o mână de republicani care susțin măsura.

Trump este acuzat că „a incitat la insurecție” când Congresul a fost asaltat luna trecută.

Mii de persoane s-au adunat în sprijinul afirmațiilor false conform cărora frauda electorală pe scară largă i-a negat victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din SUA.

Democrații care au urmărit cazul au deschis procedurile de marți, arătând un montaj video dramatic al discursului dlui Trump din 6 ianuarie și al revoltelor mortale ale unora dintre susținătorii săi.

„Este o infracțiune și o infracțiune ridicată”, a declarat reprezentantul Jamie Raskin din Maryland despre filmări. „Dacă aceasta nu este o infracțiune impecabilă, atunci nu există așa ceva”.

Avocații fostului președinte au susținut că este neconstituțional să se depună un fost președinte prin proces și i-au acuzat pe democrați că sunt motivați politic.

Scindarea 56-44 înseamnă că șase republicani s-au alăturat democraților la vot pentru a continua procesul.

Deși acest lucru arată un oarecare bipartidism, acest rezultat implică loialitatea față de fostul președinte din partidul său, rămâne suficient de mare pentru a evita o condamnare.

Este necesară o majoritate de două treimi pentru a-l condamna pe Trump în Senatul de 100 de locuri repartizat în mod egal.

Dacă ar fi condamnat, domnului Trump i s-ar putea interzice din nou funcția.
Proceduri deschise cu managerii de acuzare – democrații însărcinați cu conducerea urmăririi penale – susținând că încercările lor erau legitime.

În videoclipul de 10 minute folosit în prezentarea lor, domnul Trump a fost arătat spunându-le susținătorilor săi „luptă ca iadul” înainte ca aceștia să ia cu asalt Capitolul SUA în violență care a dus la cinci decese – inclusiv un ofițer de poliție.

Rep Raskin a fost adus în lacrimi, în timp ce a povestit frica pentru siguranța propriei familii în timpul revoltei, după ce a fost separat de fiica sa care era în vizită.
„Acesta nu poate fi viitorul Americii”, le-a spus el senatorilor, care acționează ca jurați pentru punerea sub acuzare.

„Nu putem avea președinți care să incite și să mobilizeze violența mafiei împotriva guvernului nostru și a instituțiilor noastre, deoarece aceștia refuză să accepte voința oamenilor conform Constituției Statelor Unite”.

El a argumentat că nu ar putea exista o „excepție din ianuarie” de la acuzarea oficialilor ieșiți fără a risca un precedent periculos.
Avocații domnului Trump s-au pronunțat apoi pentru a-și prezenta argumentele cu plângeri detaliate și acuzații cu privire la procesul echitabil și la constituționalitatea procedurilor.

Fostul procuror din Pennsylvania, Bruce Castor, a deschis apărarea cu o prezentare șerpuitoare, care a fost întâmpinată cu o primire critică chiar de către aliații lui Trump.

Un al doilea avocat, David Schoen, era mai acut. El a arătat videoclipuri care datează din 2017 ca dovadă a ceea ce el a etichetat drept „pofta nesățioasă de destituire” în rândul parlamentarilor democrați.
„Ceea ce doresc cu adevărat să realizeze aici în numele Constituției este să-l împiedice pe Donald Trump să candideze din nou la funcția politică, dar acesta este un afront pentru Constituție, indiferent de cine vizează asta astăzi”, le-a spus el senatorilor.

Senatorul republican Bill Cassidy, unul dintre cei șase care au votat cu democrații, a declarat după aceea că procuratura Camerei „a făcut un caz convingător, iar echipa președintelui nu”.

Rapoartele larg răspândite în mass-media americană sugerează că domnul Trump și-a exprimat furia față de performanța avocaților săi în timp ce urmărea la televizor din Florida.
Fiecare parte are acum până la 16 ore pentru a-și prezenta cazul, începând de miercuri la prânz.

Se așteaptă ca aceste argumente să se desfășoare până în weekend, când senatorii vor avea șansa de a pune întrebări ambelor părți.

Nu este clar dacă managerii de destituire vor prelungi apoi calendarul cerând să fie chemați sau citați martorii – deși dl Trump a refuzat deja să depună mărturie în mod voluntar.

Se spune că parlamentarii din ambele părți sunt în favoarea unui proces rapid, pe fondul unui efort continuu de aprobare a pachetului de ajutor pentru coronavirus al președintelui Joe Biden.

Odată cu calendarul rapid, se crede că Senatul votează dacă îl achită sau îl condamnă pe domnul Trump.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata