Administrația Joe Biden adaugă noi limite pentru furnizorii Huawei

Administrația Biden a modificat săptămâna aceasta licențele pentru companiile de vânzare către Huawei Technologies Co Ltd din China, restricționând în continuare companiile de la furnizarea articolelor care pot fi utilizate cu dispozitive 5G, au spus surse.
Modificările ar putea perturba contractele existente cu Huawei care au fost convenite în baza licențelor anterioare care au fost acum modificate, au spus două dintre surse.

Acțiunile arată că administrația Biden întărește o linie dură în ceea ce privește exporturile către Huawei, producătorul de echipamente de telecomunicații plasat pe lista neagră comercială, din cauza preocupărilor legate de securitatea națională a SUA.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Comerț al SUA a refuzat să comenteze, spunând că informațiile de licențiere sunt supuse confidențialității. O purtătoare de cuvânt a Huawei a refuzat să comenteze.

Licențele inițiale de export au fost acordate de Departamentul Comerțului după ce compania a fost plasată pe lista neagră a departamentului în 2019. Noile condiții din această săptămână fac licențele mai vechi mai consistente cu politicile de licențiere mai dure puse în aplicare în zilele în declin ale administrației Trump.

În ianuarie, administrația Trump a decis că va refuza 116 licențe cu valori nominale în valoare totală de 119 miliarde de dolari și va aproba doar patru în valoare de 20 de milioane de dolari, potrivit unui document al Departamentului Comerțului revizuit de Reuters. Majoritatea celor refuzați s-au încadrat în trei mari categorii: memorie, telefon și alte dispozitive și aplicații de rețea.
Între 2019 și 2020, administrația a aprobat licențe pentru companii pentru a vinde bunuri și tehnologie în valoare de 87 de miliarde de dolari către Huawei, se arată în document. Licențele sunt în general valabile timp de 4 ani.

În timp ce noile restricții privind aceste licențe afectează unii furnizori, a menționat o sursă, acestea stabilesc, de asemenea, condițiile de concurență între companii, deoarece unii au primit licențe în baza unor politici mai puțin restrictive.

Potrivit unei licențe revizuite văzute de Reuters, care a intrat în vigoare pe 9 martie, articolele nu pot fi utilizate „cu sau pe niciun dispozitiv 5G”, o interpretare largă care interzice accesul articolului la un dispozitiv 5G, chiar dacă nu are nimic de a face cu 5G.

O altă licență modificată nu a fost autorizată pentru utilizare în domeniul militar, 5G, infrastructură critică, centre de date pentru întreprinderi, aplicații cloud sau spațiale, începând cu 8 martie.

Notificarea mai spune că anumite articole trebuie să aibă o densitate de 6 gigabyte sau mai puțin și alte cerințe tehnice.
Ambele licențe revizuite spun că, înainte de export, Huawei sau clienții trebuie să implementeze un plan de control al pieselor și să pună la dispoziția guvernului SUA înregistrări de inventar la cerere.

Companiile sunt plasate pe lista neagră comercială, cunoscută sub denumirea de „lista entităților”, în ceea ce privește securitatea națională și problemele de politică externă, iar licențele de vânzare către acestea se confruntă, în general, cu un standard de refuz probabil.

Însă Trump a avut o abordare inconsecventă față de Huawei, deschizând ușa către mai multe vânzări atunci când căuta un acord comercial, dar apoi a coborât mai greu pe măsură ce tensiunile au început să crească din cauza coronavirusului și a represiunii Beijingului din Hong Kong anul trecut.

Potrivit documentului din ianuarie văzut de Reuters, aproximativ 300 de cereri cu valori declarate de 296 miliarde de dolari erau încă în așteptare. Nu este clar câte dintre acestea s-au finalizat.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata