Administratorii globali de active din China se confruntă cu scheme frauduloase asupra investitorilor

46

Administratorii globali de active care au deschis un magazin în China se confruntă cu escrocherii rampante în care escrocii online îi înșeală pe investitori cu profituri folosind mărcile și siglele lor, o practică cunoscută pe piață sub numele de „măcelar de porci”.

Fidelity International și Neuberger Berman, care își lansează produsele primare ale fondurilor mutuale în China, spun că se luptă cu trișorii care își folosesc mărcile comerciale pentru a strânge bani ilegal prin internet și rețelele sociale.

Alți participanți noi, inclusiv Van Eck și Alliance Bernstein, au căzut, de asemenea, victime ale escrocilor cunoscători de tehnologie care joacă jocuri cu pisica și șoarecele cu poliția.

Astfel de escrocherii au devenit atât de răspândite încât autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din China a emis o declarație rară joi prin care avertiza investitorii împotriva schemelor de strângere de fonduri care se pretind a fi de la administratorii de active străini.

Rachetele online adaugă riscuri reputaționale pentru managerii de active la nivel mondial care suferă deja de dispute privind mărcile comerciale, griji geopolitice și concurență nespusă în China.

Popularitatea unor astfel de escrocherii – denumite după practica de a îngrășa un porc înainte de sacrificare – arată câți investitori sunt înfometați pentru profit într-o economie cu opțiuni de alocare limitate și că costul înșelăciunii online în China este scăzut.

„Este destul de enervant”, a spus Yin Ge, un avocat la Han Kun Law Offices, care își ajută clienții manageri de active să se ocupe de victimele chineze – deseori din orașe mai mici – care vin după instituțiile „cu nume mari” după ce au fost păcăliți.

„Există prea mulți escroci în China… și anchetatorii s-ar putea să nu dețină tehnologie și resurse umane adecvate pentru a rezolva fiecare caz”.

Fidelity International, care va lansa primul său fond mutual în China pe 3 aprilie, a declarat pe site-ul său că numele și logo-ul său sunt folosite „nepotrivit” pe unele site-uri web și aplicații de social media din China.

„Am dori să reamintim investitorilor că trebuie să fie vigilenți la schemele de investiții frauduloase care pretind că acționează în numele unor instituții cunoscute și consacrate, cum ar fi Fidelity, pentru a câștiga legitimitate”.

Neuberger Berman, care a lansat primul fond de vânzare cu amănuntul din China săptămâna aceasta, a declarat că numele său este folosit de fraudatori pentru a strânge bani ilegal prin intermediul site-urilor web, al grupurilor de wechat și al aplicațiilor mobile.

Neuberger Berman a declarat într-o declarație din octombrie că a raportat problema poliției, care investiga.

„Escrocii fac ciuperci când economia este proastă”, a spus un director al unei firme de consultanță care deservește managerii de active globale din China.

Executivul, care a refuzat să fie identificat, a spus că fraudatorii vor căuta să profite de știrile privind intrarea în China a mărcilor de fonduri străine și să vizeze investitori mai creduli din orașe și județe mici.

„Înșelatorii și cei care învață pe tot parcursul vieții… unii cunoscători de tehnologie ar copia chiar programarea site-ului web al unui manager de bani străini”, a spus el. „Șansa de a fi prins este mică, așa că costul fraudei online este foarte scăzut”.

Nu există o estimare oficială a dimensiunii înșelătoriilor de „măcelar de porci” care vizează administratorii de active străini, dar o sursă cu cunoștințe directe a spus că Van Eck se confruntă cu mai multe valuri de escrocherii online de la jumătatea anului trecut.

Escrocherii care foloseau mărcile Van Eck au apărut pentru prima dată în provinciile Guangdong și Guangxi de sud-vest ale Chinei, iar mai târziu au apărut în provincia centrală Sichuan, a spus sursa. De obicei, fraudatorii închid operațiunile după ce sunt strânși bani.

Pe site-ul său, Van Eck a spus că unii fraudatori își folosesc marca pentru a atrage investitorii cu „randaje mari” și „risc scăzut” în scheme meticulos elaborate.

O victimă a fraudei marca Van Eck, care a refuzat să fie numită, a spus că soțul ei se numără printre cei aproximativ 300 de investitori care s-au grupat în acțiuni colective pentru a încerca să-și recupereze pierderile prin raportare la poliție. Unii din grup au fost fraudați cu câteva milioane de yuani (435.000 USD).

Alliance Bernstein, care caută o licență pentru fonduri de retail în China, anul trecut a cerut „insistent” investitorilor să fie „foarte vigilenți” la schemele frauduloase care îi folosesc numele.

Avocatul Ge a spus că astfel de declarații sunt mijloace necesare instituțiilor pentru a-și proteja reputația.

„De asemenea, le cerem investitorilor să depună o diligență de bază înainte de a-și pune banii”.

Sursa: Reuters

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online