Afacerea Dalli: Barroso denunţă „acuzaţiile defăimătoare” ale fostului comisar european pentru sănătate

Președintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Durao Barroso, a denunțat luni, în fața justiției europene, ‘acuzațiile defăimătoare’ ale fostului comisar european John Dalli, care afirmă că a fost constrâns să demisioneze pentru o presupusă afacere de corupție, informează AFP.

Acuzațiile lui Dalli privind teoria complotului ‘sunt absolut nefondate și chiar defăimătoare’, a declarat Barroso în fața Curții de Justiție a UE (CEJ), care l-a convocat ca urmare a plângerii depuse de fostul comisar european. Maltezul John Dalli a fost nevoit să demisioneze din postul de comisar european în octombrie 2012, ca urmare a unui scandal de presupus trafic de influență legat de industria tutunului.

După ce și-a dat demisia, Dalli nu a încetat să-și susțină nevinovăția, afirmând că a fost victima unui complot al industriei tutunului, care i-a întins o capcană într-un moment în care el se pregătea să prezinte o nouă propunere de lege europeană, pentru a înăspri legislația antitutun.

John Dalli afirmă, de asemenea, că demisia sa nu este valabilă, iar CEJ încearcă să afle dacă decizia prin care Barroso a cerut demisia fostului comisar este legală sau nu.

Președintele CE a explicat că a avut ‘indicii ale unui comportament imprudent și nepotrivit’ al lui Dalli, acesta din urmă prezentându-și din proprie inițiativă demisia în biroul lui Barroso. ‘El a făcut acest lucru fără nici cea mai mică ambiguitate’, a dat asigurări președintele CE.

‘Mi-am pierdut încrederea politică și personală față de Dalli’, din cauza ‘relațiilor sale stranii cu industria tutunului’, a explicat Jose Manuel Barroso. John Dalli ‘a recunoscut în fața mea că a fost imprudent’, a mai spus Barroso. Potrivit președintelui CE, ‘dacă integritatea unui membru al Comisiei este pusă la îndoială, întreaga Comisie are de suferit’.

Chiar dacă ‘prezumția de nevinovăție este sacră’ pentru Barroso, în acest caz este vorba de ‘condiții politice’ și ar fi fost ‘imposibil ca el (Dalli) să continue, pentru că nu mai era sustenabil din punct de vedere politic’. ‘Dacă el nu ar fi demisionat, i-aș fi cerut chiar eu să o facă’, a subliniat Barroso.

CEJ urmează să audieze de asemenea funcționari ai CE, în special pe șeful de cabinet al lui Barroso, Johannes Laitenberger, și pe directorul general al serviciului juridic, Luis Romero Requena. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata