Afacerile dubioase ale lui Joerg Haider, în favoarea unor mari investitori din Rusia

Fostul guvernator al landului Carintia (Kaernten), răposatul Joerg Haider, este suspectat de a fi facilitat obţinerea cetăţeniei austriece pentru mari investitori din Rusia, cu aceşti bani finanţând piloţi de Formula 1 şi afaceri imobiliare, scriu ziarele austriece Kurier şi Die Presse.

În urma anchetei pornite contra şefului BZOe (partid populist, cu orientare liberală, condus până la decesul său din 2008 de Joerg Haider, n.red.) din Carintia, Uwe Scheuch, sub suspiciunea de corupţie, ies acum la suprafaţă suspiciuni similare la adresa lui Joerg Haider, fostul guvernator şi BZOe fiind acuzaţi de implicare în ‘afaceri dubioase’ cu investitori ruşi.

Haider şi colegii săi din BZOe sunt suspectaţi de a fi facilitat obţinerea a cel puţin două cetăţenii pentru doi investitori ruşi de anvergură, placa turnantă a tranzacţiilor fiind, se pare, biroul lui Haider şi angajaţii acestuia.
Cu banii de la investitorii ruşi, Haider ar fi finanţat, printre alte le, accesul pilotului de formula unu Patrick Friesacher din Carintia la volanul echipei de formula unu Minardi precum şi alte proiecte imobiliare, ca de exemplu ‘Blumenhoteľ din St Veit an der Glan.

Nu este uşor ca austriac să obţii un loc în formula unu. Trebuie să ai pentru aceasta ori un picior făcut pentru pedală ca Niki Lauda sau să deţii caii putere financiari necesari. Friesacher, în vârstă de 29 de ani, avea în spate, în 2005, 11 curse la echipa de Formula 1 Minardi, echipă care vindea locurile de la volan piloţilor cu susţinători financiari puternici.

Încă din 2005 s-a pus întrebarea cu ce bani i-a împlinit fostul guvernator Haider protejatului său Friesacher acest vis de milioane. Magazinul de ştiri Profil specula pe atunci cum că Muammar al-Ghaddafi ar fi finanţatorul. Purtătorul de cuvânt al lui Haider, Stefan Petzner, declara însă criptic, în 2005, că ‘Haider are mulţi prieteni prin lume’.

Într-adevăr, nu Ghaddafi a fost cel pe care Haider l-a convins să investească bani în formula unu, ci ruş ii. Este vorba de oameni de afaceri cu dare de mână de la Moscova, care erau mai puţin interesaţi de formula unu sau de sponsorizarea lui Friesacher sau Minardi cât mai degrabă de cetăţenia austriacă. La 2 martie 2005, conform documentelor aflate în posesia ziarului Kurier, Patrick Friesacher a deschis un cont cu numărul 1705032.

La 5 ani după aceea, Friesacher se arăta iritat atunci când a fost chestionat legat de acest credit şi finanţatorii săi misterioşi, trântind telefonul. Pe atunci, cuvântul lui Haider era suficient pentru a obţine credite de milioane la banca Hypo Alpe Adria. Deja în ziua care a urmat solicitării de credit, din contul lui Friesacher au fost transferaţi către banca Barclays Bank din Londra 500.000 de dolari pentru M inardi.

La 14 aprilie 2005, banca Hypo a mai transferat alţi 600.000 de dolari tot pentru Minardi. Ceea ce este neobişnuit aici este faptul că locaţia unde a avut loc afacerea era biroul lui Haider, unde şeful de protocol al acestuia, Franz Koloini, era însărcinat cu derularea ei. Koloini declara că el doar a trimis mai departe prin fax confirmările de transfer bancar, Haider fiind cel care a stabilit finanţatorii, acesta având într-adevăr foarte multe contacte. Un lucru evident. Iar Haider avea se pare contacte şi în Europa de Est.

Creditul de milioane al lui Friesacher de la Hypo trebuia acoperit cumva. La 13 iulie 2005, biroul lui Haider a primit faxul unei bănci private discrete (numele este cunoscut redacţiei), cu sediul într-un palat din centrul Vienei şi care se ocupă mai ales de clienţi cu dare de mână din Rusia şi Ucraina. Această bancă avea pentru Haider o veste bună şi anume aceea că, ‘din însărcinarea clientului său, îi confirmă acestuia că a fost executată următoarea comandă: 1.000.000 euro către Patrick Friesacher pentru sponsorizarea echipei de formula unu Minardi’.

De unde sunt aceşti bani şi ce motive ar avea un rus bogat să cumpere unuia din Carintia un loc în formula unu?, este întrebarea care se pune. Nu e de mirare că nu a durat prea mult până când investiţia în protejatul lui Haider s-a materizalizat într-un paşaport austriac. La 10 ianuarie 2007 au fost astfel aprobate la ultima şedinţă a cabinetului Schuessel/Gorbach solicitările de cetăţenie pentru Alexei B., (42 de ani) şi Artem B. (46 de ani).

Cele două solicitări provin din St Veit an der Glan. Cei doi parteneri de afaceri urmau, prin intermediul BB Hotel Investment&Consulting GmbH, să transfere aşa cum se spune două milioane de euro în contul proiectului Blumenhotel. Koloini afirma că nu l-a văzut niciodată la faţă pe omul de afaceri moscovit şi nici nu ştia de proiectul B lumenhote l sau de acordarea cetăţeniei.
O cetăţenie austriacă are numeroase avantaje, pe lângă facilităţile de călătorie, afacerile bancare şi imobiliare fiind mai uşor de derulat. Acelaşi lucru este valabil şi pentru achiziţionarea sau crearea de companii, un paşaport austriac protejând respectivul şi de o eventuală extrădare în Rusia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata