Agenţiile de evaluare financiară avertizează că ar putea retrograda ratingul Volkswagen; CE solicită investigaţii în toate statele comunitare

Scandalul Volkswagen (VW) se adâncește după ce Comisia Europeană a cerut tuturor celor 28 de state comunitare să demareze propriile lor investigații la nivel național, iar agențiile de evaluare financiară avertizează că ar putea retrograda ratingul producătorului auto german, transmit Deutsche Welle, Bloomberg și Reuters.

„Invităm toate statele membre să desfășoare investigații la nivel național. Trebuie să avem întregul cadru pentru a ști dacă și cât de multe vehicule certificate în UE au fost echipate cu sisteme care încalcă reglementările Uniunii Europene (sisteme electronice speciale pentru evitarea standardelor referitoare la poluare — n. r.)”, a afirmat, joi, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Lucia Caudet.

Comisia Europeană a propus o nouă legislație care să întărească regimul de testare a vehiculelor, pentru a produce rezultate mai apropiate de condițiile reale de șofat. De asemenea, se va analiza dacă sistemul prin care se aprobă noile modele pe piață ar trebui schimbat, în acest sens urmând să fie organizată o reuniune cu autoritățile naționale, însă nu se știe când.

De asemenea, și Ministerul Transporturilor din Germania a anunțat că verificările vehiculelor nu vor fi limitate la Volkswagen.

Board-ul de supervizare al Volkswagen se va reuni vineri și l-ar putea alege pe șeful Porsche, Matthias Muller, ca viitor director general al grupului VW, au declarat surse, care au dorit să-și păstreze anonimatul. El îl va înlocui pe Martin Winterkorn, care a demisionat din cauza scandalului emisiilor.

Agențiile de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) și Moody’s au avertizat că ar putea retrograda ratingul VW, din cauza scandalului.

„Ne așteptăm ca Volkswagen să înregistreze costuri substanțiale pentru a corecta motoarele mașinilor afectate și este posibil să se confrunte cu amenzi de la autoritățile de reglementare”, susțin analiștii de la S&P.

Daunele aduse reputației Volkswagen în urma celui mai răsunător scandal din istoria de 78 de ani a companiei ar putea, în ultimă instanță, afecta câștigurile viitoare ale acesteia, apreciază analiștii Moody’s. Miercuri, agenția de evaluare financiară Fitch a plasat ratingul VW sub supraveghere, cu implicații negative, până când impactul scandalului va deveni mai clar.

La Bursa de la Frankfurt, joi, acțiunile VW au închis în scădere cu 2,7%, la 117,75 euro.

Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităților SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea mașinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu și în timpul operațiunilor normale. Din acest motiv, nivelul poluării era mai ridicat, susține Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA).

Reprezentanții VW au recunoscut că au falsificat datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor și au anunțat că 11 milioane de vehicule diesel vândute în întreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare. Numai în SUA, amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul. Reparațiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii șapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat și Audi A3. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata