Agitațiile din economia reală arată că SUA lasă Europa în praf

Datele în timp real cu privire la orice, de la mesele la restaurant, până la angajările de locuri de muncă, arată afaceri americane și consumatori sărind pentru a profita de o lansare rapidă a vaccinurilor, chiar și în timp ce omologii lor europeni dispar în blocaje extinse.
Și în timp ce unii experți în sănătate din SUA își exprimă îngrijorarea cu privire la slăbirea sau renunțarea totală a restricțiilor COVID-19 de către multe state, rezultatul pentru moment este că lărgește avansul SUA în recuperarea post-pandemică.

Chiar și după o creștere în această lună, pentru prima dată din ianuarie, noile infecții americane la 131, la 100.000 în șapte zile sunt mai mici decât cele din Germania, Franța și Italia, primele trei economii euro, arată Reuters COVID-19 Global Tracker.
Împreună cu lansarea mai rapidă a vaccinurilor decât oricare alta în Europa, în afară de Marea Britanie, acest lucru a determinat o revenire tangibilă a activității într-o economie americană prognozată deja de Fondul Monetar Internațional pentru a reveni la sănătatea pre-pandemică, înainte ca zona euro să poată.

Luați restaurantele și magazinele ca exemplu. Vizitele înregistrate pe site-ul OpenTable State of the Industry arată, în mod surprinzător, că numerele au continuat să fie fixe în Germania de la sfârșitul anului 2020, când au fost introduse măsuri de blocare.
Între timp, în Statele Unite, graficul și-a recâștigat modelul obișnuit de creșteri ale weekend-urilor, pe măsură ce curba generală se apropie de nivelul său pre-pandemic.

Citirile Google Mobility privind tendințele de mișcare confirmă aceeași imagine pentru comerțul cu amănuntul în ansamblu. Nivelurile de mobilitate ale SUA au sărit în ianuarie și s-au îndepărtat mai mult de comparațiile europene la jumătatea lunii februarie, deoarece Italia și apoi Germania și Franța au înregistrat scăderi.
În timp ce multe țări europene au încă restricții de călătorie stricte în vigoare – iar unele iau în considerare alte restricții – numărul pasagerilor aerieni americani a depășit 1,5 milioane în această lună pentru prima dată într-un an.

Cu unele state deschise pentru călătorii de agrement, în ciuda îndrumărilor federale în sens contrar, directorii companiilor aeriene americane văd semne concrete ale unei recuperări a călătoriilor de agrement interne și sunt optimisti cu privire la sezonul estival.

Starea de spirit plină de viață se reflectă în ofertele de locuri de muncă înregistrate pe site-ul Indeed, în timp ce bilanțul din SUA a depășit cu mult nivelul din februarie 2020, în timp ce cele din Franța și Germania rămân sub acesta.

În cele din urmă, o deconectare similară este văzută în trackerul săptămânal compozit compilat de grupul de reflecție OECD din comportamentul căutării Google în domenii precum consumul, piețele muncii, locuința, comerțul, activitatea industrială și incertitudinea economică.
Astfel de instantanee ale comportamentului economic trebuie interpretate cu atenție. Economistul OCDE Nicolas Woloszko a remarcat, de exemplu, că scăderea mobilității în ultimele două-trei luni a avut efecte mai mici asupra activității, pe măsură ce firmele și gospodăriile s-au adaptat noilor condiții.

Cu toate acestea, imaginea de ansamblu, combinată cu lansarea mai rapidă a vaccinurilor din SUA și noul stimul de administrare Biden de 1,9 trilioane de dolari, este deja suficientă pentru ca mulți prognozatori să înceapă să creeze creșterea decalajului dintre Statele Unite și zona euro, în primele trei luni ale anului acesta.
Deja, proiecția Rezervei Federale cu privire la o rată de creștere de 6,5% pentru Statele Unite în 2021 se compară cu doar 3,7% prognoză pentru economia europeană.

Mai rău, economiști precum Gilles Moec la AXA Group văd că zona euro se luptă cu restricții suplimentare și în al doilea trimestru până când campaniile de vaccinare vor începe să accelereze și să limiteze noile infecții, așa cum au promis oficialii Uniunii Europene.

„Ceea ce este în echilibru este soarta celui de-al treilea trimestru, întrucât în ​​ritmul actual de vaccinare, atingerea imunității colective până în vară este cu siguranță o provocare”, a menționat Moec.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata