Ajutoare in valoare de 1,65 miliarde de euro pentru agricultorii francezi

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat marti (27 octombrie 2009) la Poligny un plan “fara precedent” pentru agricultura aflata in criza, in valoare totala de 1,65 de miliarde de euro, transmite AFP.

Franta, prima putere agricola a Europei si principala beneficiara a Politicii agricole comune (PAC) a UE, se confrunta cu o scadere a preturilor din acest sector. Preturile productiei agricole au scazut cu 20% pe an, in vreme ce preturile de consum ale produselor alimentare au scazut cu 1%.

Aratându-se ingrijorat de aceasta situatie, presedintele francez a propus “un plan fara precedent de sustinere exceptionala pentru agricultura, care presupune imprumuturi bancare in valoare de un miliard de euro si un ajutor de la stat in valoare de 650 de milioane de euro”. Rata dobânzii pentru imprumuturi va fi redusa la 1,5%, respectiv la 1% pentru tinerii agricultori, a precizat Nicolas Sarkozy.

Este vorba de a permite fiecarui agricultor aflat in dificultate sa-si rezolve dificultatile financiare si sa investeasca in urmatoarea productie agricola, a adaugat presedintele francez. Agricultorii francezi si-au exprimat nemultumirea pe 16 octombrie, printr-o manifestatie la nivel national, cerând un plan masiv de ajutor din partea guvernului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata