Al-Qaida încearcă să recruteze membri ai organizaţiei pro-americane „Fii Irakului?”

Al-Qaida încearcă să revină în Irak, ispitind zeci de foşti aliaţi sunniţi să se alăture din nou grupului terorist, prin plata unei sume care depăşeşte salariul lunar pe care aceştia îl primesc din partea guvernului de la Bagdad, au declarat doi lideri importanţi ai miliţiilor sprijiite de SUA, pentru cotidianul britanic The Guardian.

Potrivit celor doi, liderii al-Qaida se folosesc de plecarea iminentă a trupelor americane pentru a-şi spori numărul membrilor organizaţiei, într-o încercare de a dovedi că sunt încă o forţă puternică în Irak după şapte ani de război.
De asemenea, se crede că Al-Qaida acţionează pentru a profita de vidul de putere creat de instabilitatea politică continuă dintr-un Irak lipsit de guvern funcţional la peste cinci luni de la alegerile generale.

Şeicul Sabah al-Janabi, unul din liderii grupării ‘Consiliul Trezirii’, cunoscut şi sub numele de ‘Fii Irakului’ – cu sediul la Hila, 120 km sud de Bagdad – a declarat pentru The Guardian că 100 din 1.800 dintre membrii de rând ai organizaţiei nu şi-au primit salariile în ultimele două luni: un semn clar, crede el, că acum aceşti oameni primesc bani de la foştii lor duşmani.

Gruparea ‘Fii Irakului’ s-a născut dintr-o serie de mini-revolte împotriva militanţilor asociaţi Al-Qaida, apărute la sfârşitul 2006. Grupul s-a transformat în curând într-o poveste de succes în Irak şi a fost valorificat de către generalul american David Petraeus, care a acceptat să plătească fiecărui membru al ‘Fiilor Irakului” un salariu lunar de 300 dolari, în schimbul angajării lor în calmarea insurgenţei.

SUA au cedat apoi controlul asupra ‘Fiilor Irakului’ guvernului irakian la sfârşitul lui 2008. De atunci, membrii grupării s-au plâns atât de întârzieri în plata salariilor cât şi, în acest an, de atacuri zilnice care îi vizau pe liderii organizaţiei.
Un al doilea lider al ‘Fiilor Irakului’, şeicul Al-Jabouri Moustafa, a declarat că nemulţumirile în rândurile membrilor grupării au atins un punct critic, pe măsură ce trupele americane pleacă, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre oamenii săi nu au fost plătiţi de aproape 3 luni şi sunt recrutaţi neobosit de liderii locali ai Al-Qaida.

Totodată, liderul a precizat că recrutările operate de Al-Qaida au devenit un lucru obişnuit în ultimele luni. Directorul proiectului ‘Fii Irakului’ din cadrul Comisiei naţionale de reconciliere, Zuheir Chalabi, a respins însă marţi ideea că membrii grupării părăsesc în număr mare organizaţia.
‘Cred că această problemă este fabricată şi politizată de oameni împotriva guvernului şi pro-Baas’ (Partidul Baas – fostul partid de guvernământ în Irak, în timpul regimului lui Saddam Hussein – n.red.), a spus el.

‘Nu avem indicii că un număr mare de membri ai ‘Fiilor Irakului’ şi-ar fi părăsit locurile de muncă. Am constatat patru dezertări la 1.000 de oameni’, a adăugat oficialul.
Cu toate acestea, şeicul al-Janabi a precizat că va oferi o listă cu numele persoanelor care au părăsit organizaţia atât funcţionarilor americani cât şi celor irakieni.

Doi membri vechi ai ‘Fiilor Irakului’ au dezvăluit pentru The Guardian că au fost abordaţi în ultimele săptămâni de către localnici despre care ştiau că ar face parte din Al-Qaida, care le-au promis că vor fi plătiţi cu mai mult dacă vor pleca. Ambii au admis că au fost deschişi propunerii, în principal pentru că se temeau de ce s-ar întâmpla dacă nu ar accepta-o.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata