Alegeri în Republica Moldova: Cinci partide au intrat în Parlamentul de la Chişinău

Cinci formațiuni politice au acces în Parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor de duminică, potrivit datelor oficiale furnizate luni de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) și Partidul Liberal (PL) au depășit pragul electoral de 6%, urmând să aibă reprezentare în noul legislativ de la Chișinău.

În urma centralizării a 89,19% din voturile exprimate, CEC a anunțat că pe prima poziție în opțiunile electoratului s-a aflat PSRM, condus de Igor Dodon, cu 21,34% din voturi. Pe poziția a doua s-a situat PLDM, al fostului premier Vlad Filat, iar pe trei partidul lui Vladimir Voronin, PCRM, cu 17,95% din voturi.

Celelalte două partide care vor avea acces în Parlament sunt PDM, condus de Marian Lupu, care a obținut 15,78% din voturi, și Partidul Liberal, în fruntea căruia se află Mihai Ghimpu, cu 9,36%. Repartizarea provizorie a celor 101 mandate de deputați, potrivit CEC, arată după cum urmează: PSRM — 25 de mandate, PLDM — 24, PCRM — 21, PRM — 19 și PL — 12. În aceste condiții, partidele proeuropene au obținut o majoritate în Parlament, beneficiind de 55 de mandate.

Acest rezultat le permite formarea unui nou guvern, care se realizează cu 50% + 1 din voturi, însă nu și desemnarea unui nou președinte, care se face cu 60% + 1 dintre voturile parlamentarilor. Prezența la vot la alegerile parlamentare de duminică a fost de 55,86%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata