Alegeri prezidenţiale: 10 zile care ar putea „zdruncina” Ucraina

Comisia Eelectorală Centrală a Ucrainei a anunţat duminică seară că va face publice rezultatele definitive ale turului al doilea al scrutinului prezidenţial de duminică în termen de 10 zile, relatează luni (8 februarie 2010) Unian, Interfax-Ukraina şi ITAR-TASS.

Imediat după închiderea secţiilor de votare, liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, pe care toate exit-poll-urile îl indicau drept învingător cu o diferenţă de 3%-6% faţă de principalul său rival Iulia Timoşenko, premierul ucrainean în exerciţiu, a organizat o conferinţă de presă.

Tot în faţa presei a apărut şi ‘lady Iu’ îmbrăcată, ca de obicei, într-o elegantă rochie albă. Expresia feţei sale nu lăsa niciun semn de îndoială că nu va ceda uşor şi că îşi va apăra dreptatea până la capăt. ‘Toate aceste exit-poll-uri nu înseamnă decât sociologie’ – a afirmat ea, dând astfel de înţeles că nu intenţionează să accepte rezultatele sondajelor de opinie făcute la ieşirea de la urne.

Conferinţa susţinută de Timoşenko la hotelul ‘Hyatt’ nu a durat nici 5 minute. În acest timp, la hotelul ‘Intercontinental’, Viktor Ianukovici îşi anunţa victoria, conform rezultatelor exit-poll-urilor.

Timoşenko a declarat că până nu va fi numărat şi ultimul buletin de vot este ‘prematur’ să se vorbească de un învingător. Declaraţia sa scurtă şi laconică a fost adresată mai mult reprezentanţilor săi din comisiile electorale din teritoriu şi CEC decât presei. În final, ea le-a mulţumit tuturor susţinătorilor săi pentru că au votat pentru ‘democraţie’ şi, esenţialul, şi-a chemat echipa să ‘lupte în comisiile electorale pentru fiecare vot’.

Apariţia, duminică seară, a noului ambasador rus în Ucraina, Mihail Zurabov, la sediul de campanie al Iuliei Timoşenko a constituit o adevărată surpriză. Acesta nu a comentat în niciun fel rezultatele exit-poll-urilor, însă a declarat că Moscova este dispusă să colaboreze cu preşedintele pe care îl va alege poporul ucrainean. Principalul diplomat al Rusiei în Ucraina a reuşit să păstreze eticheta diplomatică şi balanţa de forţe: el a vizitat apoi şi sediul de campanie al lui Viktor Ianukovici – notează ITAR-TASS.

‘Noi am avut de parcurs un drum lung până la această victorie şi poporul ucrainean şi-a făcut alegerea’, a declarat Ianukovici, subliniind că Partidul Regiunilor se consideră învingătorul actualului scrutin prezidenţial.
‘Timoşenko rămâne deocamdată prim-ministru’ – a mai spus Ianukovici, într-un gest ce a dorit să pară unul de reconciliere cu rivala învinsă. Unii ziarişti ucraineni au presupus că în această declaraţie se ascunde mult mai mult decât o încercare de împăcare.

Reprezentanţi din anturajul apropiat al lui Ianukovici au dezvăluit pentru corespondentul ITAR-TASS că ‘numele noului prim-ministru va fi făcut public în viitorul apropiat’. ‘Dacă Iulia Timoşenko se consideră un politician european, trebuie să-şi recunoască înfrângerea, aşa cum se obişnuieşte în Uniunea Europeană, şi să-l felicite pe Viktor Ianukovici pentru victorie’, a declarat un responsabil al staff-ului electoral al liderului Partidului Regiunilor.

‘Timoşenko spunea şi singură că un avantaj de 10 puncte procentuale este deja o victorie’, a mai spus acesta, însă decalajul dintre cei doi candidaţi s-a redus la nici 3 puncte, după numărarea a 89, 13% din buletinele de vot de către Comisia Electorală Centrală de la Kiev.

Susţinătorii premierului ucrainean au dat clar de înţeles că, în cele 10 zile până la anunţarea rezultatelor definitive de către CEC, nu vor sta degeaba, ci vor depune plângeri în instanţă în cazul fiecărei încălcări sau suspiciuni de fraudă. Înaintea celui de-al doilea tur al scrutinului, ‘prinţesa gazelor’ declarase că, dacă observatorii internaţionali vor recunoaşte rezultatul scrutinului de duminică, atunci şi Blocul Iulia Timoşenko le va recunoaşte, mai notează agenţiile de presă citate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata