Alegerile europene: UE se confruntă cu pericolul dezintegrării

Uniunea Europeană se confruntă cu pericolul dezintegrării politice şi economice, în special din cauza ascensiunii partidelor radicale şi erodării solidarităţii, pe fondul crizei economice şi financiare, au declarat experţii prezenţi marţi, la Bruxelles, la un seminar organizat de Parlamentul European pentru jurnalişti din mai multe state membre ale UE, în cadrul pregătirilor pentru alegerile europene din luna mai.

Jacques Rupnik, director de cercetare la Universitatea Sciences Po din Paris, a atras atenţia că Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu problema generală a creşterii „politicii ostilităţii”, determinată de ascensiunea partidelor radicale şi populiste şi amplificarea euroscepticismului.

Alegerile europene din acest an sunt „altfel” din două motive: unul este „criza internă” prin care trece UE, legată de situaţia economică şi financiară dificilă, iar altul este „criza externă”, determinată de evoluţiile recente din Ucraina, a afirmat Jacques Rupnik, în cadrul seminarului intitulat „Alegerile europene 2014: De această dată este altfel”.

În ceea ce priveşte criza internă din UE, expertul francez susţine că „dezintegrarea europeană este o posibilitate” şi că este afectată coeziunea europeană.

„Numitorul comun al UE este criza ideii de solidaritate”, nu doar între Vest şi Est, ci şi, mai recent, între Nord şi Sud, a spus el.

La rândul sau, britanicul Richard Griffiths, profesor de studii internaţionale în cadrul Universităţii Leiden din Olanda, a atras atenţia asupra „pericolului dezintegrării” Uniunii Europene.

El a precizat că există o „retorică antieuropeană continuă”, care nu este întotdeauna raţională. „Trebuie să combatem această retorică”, a subliniat el.

Richard Griffiths pledează pentru crearea Statelor Unite ale Europei, „dar, în actualul context, ar fi bine dacă ar fi menţinută situaţia actuală”.

Roland Gillet, profesor de economie şi finanţe la Universitatea Sorbona din Paris şi la Universitatea Libera din Bruxelles, a declarat de asemenea că există riscul „dezintegrării economice” a UE.

„Este clar că e important să existe uniunea bancară, dar în acest moment există un impas”, a afirmat el. Roland Gillet a adăugat că, în prezent, există îndoieli cu privire la solvabilitatea monedei unice europene, dar şi-a exprimat speranţa că scenariul unei Uniuni Europene fără euro nu este unul posibil.

Alegerile pentru viitorul Parlament European vor avea loc în perioada 22-25 mai în toate cele 28 de state membre ale UE. Numărul persoanelor cu drept de vot în UE este estimat la 400 de milioane, care vor alege un număr de 751 de reprezentanţi în legislativul european. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata