Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova: comuniştii, din jucători în observatori ai scenei politice

Comunistii moldoveni au parasit in mod organizat sala de sedinte a parlamentului, refuzând sa voteze in alegerile prezidentiale din 10 noiembrie. De altfel, acest lucru nu a constituit o surpriza foarte mare pentru colegii lor parlamentari, deputatii din partea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE):

liderul comunist Vladimir Voronin atentionase demult ca fractiunea sa nu va oferi niciun vot pentru candidatul democrat Marian Lupu. Comunistilor nu le convine nici persoana lui Lupu – fost presedinte al parlamentului, care parasise PCRM chiar in ajunul alegerilor parlamentare anticipate din iulie – nici amendamentele initiate de AIE la legislatia electorala si care prevad posibilitatea inaintarii unei singure candidaturi pentru functia de presedinte al tarii.

Totodata, comunistii refuza sa observe absurditatea vechii situatii, când opozitia (pe atunci liberal-democrata) nu dorea sa propuna un candidat propriu pentru presedintia tarii, iar puterea (pe atunci comunista) era nevoita sa inainteze un “candidat de rezerva”, care de cele mai multe ori nu reusea sa intruneasca nici macar un singur vot, aminteste portalul Politcom.ru.

Asa se intâmplase si atunci când comunistii o inaintasera la presedintia republic ii pe Zinaida Grecianii, fost premier al tarii. “Contracandidatuľ ei nu a luat niciun vot, lucru explicabil, mai ales ca tocmai un vot i-a lipsit atunci Zinaidei Grecianii pentru a deveni succesoarea lui Voronin. Si atunci, de ce ar fi nevoie de o a doua candidatura?, se intreaba Politcom.ru.

Deja dupa ce comunistii au refuzat sa propuna o alternativa la candidatura lui Lupu a aparut ideea modificarii modului de alegere a sefului statului. Însa, acest lucru nu i-a fost de prea mare ajutor noii puteri. Nu au ajutat nic i discutiile in rândul comunistilor, dintre care unii se tem in mod intemeiat ca, in cazul desfasurarii de noi alegeri parlamentare anticipate, partidul lor ar putea fi marginalizat: de data aceasta, PCRM nu va mai avea resursele administrative ce i-au permis altadata sa demonstreze minuni ale sprijinului electoral in conditiile lipsei evidente a popularitatii, subliniaza portalul.

La 10 noiembrie, comunistii au decis sa nu voteze, iar pentru ca ratiunea sanatoasa sa nu aiba câstig de cauza asupra disciplinei de partid, Voronin a scos cu totul fractiunea parlamentara din sala: “cât mai departe de pacať.
Totusi, in ajunul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale situatia s-ar putea dovedi mai putin transparenta, continua Politcom.ru. Multi deputati comunisti sunt ingrijorati ca si-ar putea pierde mandatele in cazul unor noi alegeri parlamentare: s-ar putea reduce numarul de locuri pe care le vor obtine comunistii si, in afara de aceasta, nu este exclus ca unii deputati sa nu mai fie inclusi pe liste, din cauza nesupunerii fata de “liderul inamovibil Voronin”. În acest caz, peste o luna un grup de comunisti ar putea ramâne in sala si sa voteze.

Deocamdata, un asemenea scenariu pare fantasmagoric, insa cu mult mai realist s-ar putea dovedi cel elaborat de noua putere, privind revenirea la alegerea presedintelui prin vot popular: strângerea semnaturilor pentru desfasurarea unui atare referendum a inceput deja. Este clar ca presedintele care va fi ales dupa implementarea unor asemenea schimbari se va bucura de o mai mare incredere din partea populatiei.

În orice caz, Marian Lupu are astazi sansa de a câstiga in cadrul unor asemenea alegeri nationale, dupa cum si noua putere mai are sansa de a-si impune presedintele in parlament, dupa desfasurarea de noi alegeri parlamentare anticipate, considera Politcom.ru. De altfel, si intr-un caz, si in altul, comunistii se pomenesc mai degraba in pozitia de observatori, decât de participanti ai jocului. Boicotarea alegerilor prezidentiale din actualul parlament este ultima dovada a fostei lor puteri, conchide portalul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata