Alexei Navalny, aflat în greva foamei de 20 de zile, a fost transferat la spital

Medicii din închisoare au decis să-l transfere pe principalul lider al opoziției din Rusia, Alexei Navalny, la spital, a declarat luni autoritatea penitenciară, după ce a stat 20 de zile într-o grevă a foamei care a adus avertismente internaționale cu privire la consecințe, dacă Navalny ar muri în închisoare.

Aliații lui Navalny, care nu au avut acces la el de săptămâna trecută, au declarat că sunt pregătiți pentru vești proaste despre sănătatea sa. Ei planifică demonstrații în masă la nivel național, la sfârșitul acestei săptămâni.

Cazul lui Navalny a izolat și mai mult Moscova într-un moment în care administrația președintelui SUA Joe Biden a anunțat sancțiuni economice mai dure și Republica Cehă, membru al UE și NATO, a expulzat spioni ruși, acuzând Moscova de un rol în explozii mortale din 2014 la un depozit de arme.

Serviciul penitenciar rus a transmis într-o declarație că a fost luată decizia de a-l transfera pe Navalny, în vârstă de 44 de ani, la un spital regional de închisoare, deși nu a precizat dacă transferul a avut loc deja.
Se spunea că starea sa este „satisfăcătoare” și că i se administrează „terapie cu vitamine”, cu acordul său.

Ivan Zhdanov, șeful Fundației Anticorupție Navalny, a numit această mutare „un transfer în aceeași colonie de tortură, doar cu un spital mai mare, unde preiau bolnavii grav.

„Deci, se poate înțelege doar că starea lui Navalny s-a înrăutățit și s-a înrăutățit în așa fel încât chiar și torționarul să o recunoască”, a spus el pe Twitter.

Kremlinul a declarat luni că va riposta împotriva oricăror sancțiuni suplimentare și a respins declarațiile țărilor străine cu privire la caz. „Starea de sănătate a celor condamnați și închiși pe teritoriul rus nu poate și nu ar trebui să fie o temă a interesului lor”, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Aliații lui Navalny anunță săptămâna aceasta proteste în masă pentru a-i salva viața. Autoritățile ruse au interzis astfel de demonstrații, au reprimat organizatorii și au reușit până acum să împiedice o mișcare de opoziție susținută pe străzi. Poliția a declarat luni că oamenii nu ar trebui să participe la demonstrații interzise.

Aliatul lui Navalny, Lyubov Sobol, a spus că prietenii săi sunt pregătiți pentru vești proaste despre sănătatea sa.

„Nu știm ce s-a întâmplat cu el în weekend, deoarece avocații nu au voie să-l viziteze”, a declarat ea pentru postul de radio Ekho Moskvy. „Cred că nu există nicio speranță că vom primi vești bune despre starea sa de sănătate astăzi. Cred că starea sa este foarte apropiată de cea critică, aproape de a fi foarte gravă. Douăzeci de zile de grevă a foamei – este foarte mult.”

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata