Alexis Tsipras a fost învestit în funcţia de premier al Greciei

Liderul stângii radicale Syriza, Alexis Tsipras, a depus jurământul de învestitură în funcția de premier al Greciei luni seară, după victoria categorică a partidului său în alegerile legislative anticipate, care i-a adus un al doilea mandat în fruntea guvernului.

Într-o ceremonie transmisă de posturile locale de televiziune, Tsipras a depus jurământul pe Constituție, în prezența președintelui țării, Prokopis Pavlopoulos. Liderul Syriza se distanțează astfel, pentru a doua oară după succesul de la alegerile din ianuarie, de tradiția conform căreia premierul depune jurământul în prezența liderilor religioși.

El s-a angajat ‘pe onoarea și conștiința’ sa ‘să slujească poporul grec’.

Syriza este marele câștigător al scrutinului legislativ anticipat de duminică, obținând 35,46% din voturi, un procentaj care îi va aduce 145 din cele 300 de locuri din parlament.

Rivalii conservatori de la Noua Democrație au primit 28,10% din voturi, urmând să beneficieze de 75 de locuri în legislativ.

În vârstă de 41 de ani, Tsipras a anunțat deja că va reface coaliția de guvernare dintre Syriza și Grecii Independenți (partid de dreapta naționalist), care va beneficia de o majoritate de 155 de parlamentari.

El ar urma să anunțe marți componența noului executiv, care va avea ca sarcină să pună în practică prevederile acordului în valoare de 86 de miliarde de euro încheiat în luna august, după luni de negocieri dure, cu creditorii internaționali — Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional.

Tsipras și-a anunțat demisia în luna august și a forțat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranța de a-și reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului.

Înțelegerea, care prevede reforme economice profunde și continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci în ultimii cinci ani, a fost inițial respinsă categoric la un referendum organizat la începutul lunii iulie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata