Aliaţii NATO, de acord ca fostul premier norvegian Jens Stoltenberg să fie viitorul secretar general

Aliaţii NATO sunt de acord ca fostul premier norvegian Jens Stoltenberg să fie viitorul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, potrivit unor surse diplomatice citate vineri de agenţia Reuters.

‘Există un consens asupra candidaturii sale’, a declarat o sursă din cadrul NATO, precizând că se va face în scurt timp un anunţ oficial.

Conform procedurii de selecţie, secretarul general NATO trebuie să fie un politician cu experienţă provenit obligatoriu dintr-unul din statele membre ale Alianţei și este numit la conducerea acesteia pentru un mandat de patru ani.

Alegerea sa are loc în finalul unor consultări diplomatice informale între statele membre, care propun candidaţi. Până nu se ajunge la un consens asupra viitorului titular al postului, nu este confirmată nicio numire.

În mod tradiţional, secretarul general NATO este un european. La finalul celor patru ani, mandatul secretarului general în funcţie poate fi prelungit cu încă un an. În prezent, titularul acestui post este fostul premier danez, Anders Fogh Rasmussen, care l-a preluat pe 1 august 2009. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata