Aliatul lui Navalny îi îndeamnă pe ruși să aprindă lumânări în protestul planificat de Ziua Îndrăgostiților

Un aliat al criticului de la Kremlin, Alexei Navalny, i-a îndemnat marți pe ruși să se adune lângă casele lor pentru un scurt protest de Ziua Îndrăgostiților, aprinzând blițul telefonului mobil și aprinzând lumânări în formă de inimă pentru a inunda rețelele sociale.
Zeci de mii de susținători au ieșit în stradă în ultimele săptămâni pentru a protesta împotriva încarcerării lui Navalny, un critic important al președintelui Vladimir Putin, care spune că este persecutat din motive politice.

Poliția a reținut peste 11.000 de persoane care au luat parte la ceea ce au susținut că sunt proteste neaprobate, pe care Kremlinul le-a condamnat ca fiind ilegale și periculoase.

Leonid Volkov, un aliat al Navalny cu sediul în afara Rusiei, a cerut oamenilor să se adune duminică la curțile rezidențiale de lângă casele lor la ora 17:00 GMT și să stea acolo câteva minute aprinzând blițul telefonului mobil.

El a spus că formatul, care amintește de tactica utilizată de opoziția anti-guvernamentală din Belarusul vecin, ar trebui să ajute la distanțarea protestatarilor de poliție.

El a sugerat oamenilor să aducă lumânări și să creeze forme de inimă pentru a marca Ziua Îndrăgostiților și să le fotografieze de sus într-un eveniment despre care a spus că va dura doar 15 minute.

Susținătorii, a spus el, ar putea apoi inunda rețelele sociale cu imagini ale protestului. Ideea pentru lumânări a fost inspirată de semnul inimii pe care Navalny i l-a făcut soției sale în instanță, în timp ce acesta a fost închis, a spus Volkov.

„Ai crezut că ești singurul din marele stat care nu este indiferent la ceea ce se întâmplă în țară? Veți vedea că nu este cazul ”, a scris Volkov într-o postare pe mesageria Telegram.

„Fără OMON (poliție antidisturbă), fără frică. Poate că vi se va părea că aceste 15 minute nu vor schimba nimic – dar, de fapt, vor schimba totul. ”
Anunțul său a determinat ministerul rus de externe să acuze aliații lui Navalny că acționează ca agenți NATO și că primesc instrucțiuni de la alianța militară pentru a perturba politica rusă.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zakharova, a declarat că Volkov a planificat să oprească protestele, dar s-a răzgândit după ce a avut loc o întâlnire virtuală luni cu reprezentanți ai Uniunii Europene, ai Marii Britanii și ai Statelor Unite.

„Aceasta este în esență o întâlnire a țărilor NATO. NATO a instruit „opoziția”, sau mai bine zis agenții săi de influență, despre cum să-și continue munca de subminare cu mai multă înțelegere ”.

Kremlinul a spus că oricine ar încălca legea va trebui să răspundă conform legii.

„Nu ne vom juca de-a șoarecele și pisica cu nimeni, dar nu există nicio îndoială că agențiile noastre de aplicare a legii vor trage la răspundere persoanele vinovate dacă legea este încălcată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Navalny a fost arestat în ianuarie după ce s-a întors în Rusia pentru prima dată de când a fost otrăvit în august anul trecut în Siberia cu ceea ce multe țări occidentale au spus că este un agent sub acoperire. Kremlinul a pus la îndoială dacă a fost într-adevăr otrăvit.

El a fost închis pe 2 februarie după ce o instanță a decis că a încălcat condițiile unei sentințe cu suspendare într-un caz de delapidare.

Cazul a stârnit noi tensiuni între Rusia și Occident și a reînnoit discuțiile despre sancțiuni. Aliații lui Navalny au îndemnat Occidentul să vizeze indivizi apropiați lui Putin cu măsuri punitive.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata