Alibaba reușește o creștere a vânzărilor în ciuda trimestrului afectat de Covid

337

Compania Alibaba a obținut o creștere a vânzărilor de 2% în ultimul trimestru al anului trecut, în ciuda blocării zero-Covid care a paralizat o mare parte din China în această perioadă.

Gigantul chinez de comerț electronic a raportat că venitul net ajustat a crescut cu 12% față de anul precedent, ajungând la 50 miliarde de Rmb (7,2 miliarde de dolari), pe fondul unor venituri de 248 miliarde de Rmb, peste estimările analiștilor.

“În ultimul trimestru, afacerile și operațiunile noastre au cunoscut provocări semnificative din cauza schimbării rapide a situației Covid”, a declarat directorul executiv Daniel Zhang, menționând că grupul a înregistrat o creștere a vânzărilor începând cu luna februarie.

“Suntem optimiști în ceea ce privește îmbunătățirea continuă a situației”, a spus Zhang.

Rezultatele mai bune decât se așteptau au făcut ca acțiunile Alibaba să urce cu peste 2 procente în primele tranzacții de joi la New York. Dar grupul a pierdut mai mult de 65% din valoarea sa de piață de când oficialii de la Beijing au anulat listarea publică planificată a companiei surori fintech Ant Group în urmă cu mai bine de doi ani.

IPO-ul eșuat al Ant în noiembrie 2020 a marcat începutul represiunii ample a Beijingului asupra celor mai mari grupuri de internet din China, care acum începe să se atenueze pe fondul unei creșteri economice bâlbâite.

În timp ce oficialii chinezi au semnalat că se îndepărtează de amenzile și pedepsele severe ale represiunii, dorința lor de a supraveghea îndeaproape operațiunile giganților lor tehnologici rămâne. La Alibaba, acest lucru a însemnat că grupurile de stat au luat recent “acțiuni de aur” în două dintre unitățile sale onshore.

Mediul dur a stimulat Alibaba să reducă costurile și să reducă numărul de angajați. Numărul total de angajați ai grupului a scăzut cu aproape 20 de mii pe parcursul anului trecut.

Pilonii cheie ai afacerii Alibaba se confruntă, de asemenea, cu provocări. Creșterea la divizia de cloud computing a grupului a continuat să încetinească în trimestrul din decembrie, vânzările crescând cu doar 3% față de anul trecut. Zhang a preluat controlul personal al afacerii în luna decembrie, în parte pentru a ajuta la rezolvarea problemelor la linia de afaceri pe care conducerea o consideră esențială pentru viitorul grupului.

Zhang a declarat joi că infrastructura cloud robustă a Alibaba va sprijini eforturile sale de a construi capacități de inteligență artificială generativă similare cu ChatGPT, precum și de a oferi puterea de calcul de care au nevoie alte companii din domeniu.

“Nu vorbim despre a avea un chatbot de dragul unui chatbot, mai degrabă vorbim despre integrarea profundă a acestei capacități în afacerea (noastră)”, a spus el.

Alibaba este unul dintre numeroasele grupuri tehnologice chinezești care se întrec în a replica ChatGPT. Cel mai departe este Baidu, al cărui fondator Robin Li a declarat miercuri că efortul său de inteligență artificială generativă ar fi “revoluționar” pentru afacerea sa de căutare.

Rezultatele pentru platformele de comerț electronic cu marje mari ale Alibaba, Taobao și Tmall, au continuat să se deterioreze pe fondul blocajelor Covid și a concurenței crescânde din partea unor companii precum Douyin și Pinduoduo de la ByteDance.

Capturate în segmentul de gestionare a clienților grupului, rezultatele pentru aceste platforme de comerț electronic au arătat că vânzările au scăzut cu 9% de la an la an în trimestrul al patrulea, mai rău decât declinul de 7% din trimestrul al treilea.

Robin Zhu, analist la Bernstein, a declarat că investitorii vor fi ușurați să audă că grupul nu renunță la campania de eficientizare și nu se angajează într-o altă bătălie de marketing pentru a cuceri cumpărătorii. “Comentariile conducerii cu privire la tendințele de după (noul an chinezesc) au fost constructive”, a adăugat el.

Aşadar, Alibaba a declarat că a cheltuit mai mult de 3 miliarde de dolari pentru a răscumpăra 45mii de acțiuni în perioada de trei luni, sau aproximativ 2% din numărul de acțiuni în circulație. Grupul mai are aproximativ 21 miliarde de dolari de utilizat în cadrul unui program de răscumpărare autorizat anterior.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online